Главна / Друштво / Полазници Призренске летње духовне школе посетили Ораховац и Велику Хочу

Полазници Призренске летње духовне школе посетили Ораховац и Велику Хочу

Педесетак студената из свих крајева Србије, али и из Црне  Горе и Републике Српске,  ових дана обилази српске манастире, цркве и културно-историјске споменике широм КиМ у оквиру четврте Призренске летње духовне школе.

До 1999. године, у Ораховцу је живело преко 5000 Срба, данас око три стотине. Посебан утисак на студенте оставила је посета овом месту где су обишли цркву Успења пресвете Богородице која је 1859. године изграђена на темељима старе светиње.

Са дешавањима у овом питомом метохијском месту, које је пре ’99. године а и након тога претрпело стравичне губитке, студенте су упознали професорка Гимназије и овдашњи парох Милан Станојевић.

Студенте је фасцинирала судбина овдашњих људи као и њихова борба за истину и останак и опстанак на овим просторима.

Косово и Метохију треба доживети у правом смислу те речи. Тек када се борави на овом простору, утисак о светој српској земљи постаје реалан до те мере да изазива сузе.

“Након онога што сам доживела овде људима из Републике Српске ћу преносити своје доживљаје да и они дођу овде и доживе ову емоцију”, рекла је Катарина Ћоровић из Требиња.

Млади људи доживе својеврсну промену и стекну одређену зрелост након посете српским светињама у јужној покрајини.

“Када их видите после седам дана, видите сасвим друге људе, видите да се нешто ту променило, да их је нешто дубоко, дубоко померило и то се види у том неком новом изразу који можете да прочитате на њиховом лицу”, истакао је ДаркоНиколић, вероучитељ.

У Великој Хочи студент су посетили и цркву Светог Стефана.

Организатор и домаћин Призренске летње духовне школе је Епархија рашко-призренска а оранизацију је помогла архиепископија београдско-карловачка.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Подељене саднице свим учесницима такмичења “Најлепше двориште општине Грачанице”

Јуче су представници ТО Грачанице и ЈКП Екологије поделили саднице у складу са такмичењем „Најлепше …