Главна / Друштво / Студенти Призренске духовне школе у Грачаници и на Газиместану

Студенти Призренске духовне школе у Грачаници и на Газиместану

На пропутовању по Косову и Метохији, полазници Призренске духовне школе боравили су данас у Грачаници и посетили су Газиместан. Идући путевима духовности учесници Призренске летње школе петог дана боравка стигли су у Грачаницу, поред упознавања са задужбином краља Милутина, ови млади људи били су у прилици да од домаћина епископа рашко-призренског Теодосија добију благослов и послушају беседу о животу, Христу и православном путу на коме су. Идеју покровитеља школе владика је препознао и као подршку Србима који живе на овим просторима, што ће сигурно утицати на многе да убудуће Косово и Метохију доживљавају на другачији начин.

“Кад се буду вратили у своје средине, верујем да ће научити да заиста цене оно што је битно и оно што нема цену, а то је слобода кретања, слобода говора, све оне ствари које ми подрзумевамо, да ће их више и јаче ценити”, каже за РТВ Грачаница Владимир Марковић секретар верског добротворног старатељства.

Неподељено мишљење и жеља полазника школе након посете Грачаници је да ће сигурно поново овде долазити.

“Обзиром да сам први пут на Косову, Грачаница је овде као неки скривени бисер и оставила је невероватан утисак на мене, не само Грачаница, већ и све остале светиње које сам посетио, али и сви људи са којима сам био”, рекао је Никола Савић, студент Призренске школе.

“Оно што сам обећала и што бих сигурно желела то је да се овде увек враћам, јер осећај да ви овде имате, уствари једну породицу је баш онај који се исконски не може описати”, додала је Јелена Љубеновић такође студент.

У Грачаници је организована и посета Дому културе, центру свих културних дешавања, а на централном Космету незаобилазна је била и посета Газиместану. Код споменика Косовским јунацима одржано је предавање историчара о боју на Косову.

Check Also

Петковић: Поштовати и споразум из 2011. и два из 2016.

Директор Kанцеларије за KИМ Петар Петковић изјавио је данас да треба да се поштује споразум …