Главна / Вести / Србија / Чадеж: У Скопљу почиње нова ера сарадње у региону

Чадеж: У Скопљу почиње нова ера сарадње у региону

Верујем да улазимо у потпуно нову еру привредне, економске и политичке сарадње у региону, поготово када су у питању Албанија, Северна Македонија и Србија, оценио је данас у разговору за Т а н ј у г председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж пред најављено потписавање договора три државе и регионални економски форум следеће недеље у Скопљу.

“Сада заиста можемо да видимо конкретне помаке и користи за привреднике, што је нама као привредној комори најбитније, али што је битно и за све грађане”, рекао је Чадеж, који активно ради на убрзању регионалне економске сарадње и као председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума ЗБ.

Председник Србије Александар Вучић раније је најавио да ће у Скопљу на форуму, 29. јула, бити потписана три споразума: о трговини, радним дозволама и у међусобној подршци у случају пожара, поплава и природних катастрофа.

Чадеж истиче да су документа планирана за потписивање на самиту председника Вучића и премијера Едија Раме и Зорана Заева сачињена уз консултовање ПКС и регионалне привредне коморе Западног Балкана.

“Примена докумената чије је потписивање најављено, значајно ће убрзати кретање људи, робе, услуга и капитала у региону. Међусобним признавањем документације приликом увоза и извоза, сертификат издат у Скопљу, Тирани или Београду биће валидан у све три земље, роба ће брже прелазити границе, процедуре ће бити једноставније, а трошкови привреде мањи. То је веома важно”, истиче Чадеж.

Бржем кретању робе, као и путника додатно ће, каже, допринети и увођење “брзих трака” на прелазима између земаља потписница.

Посебно важним оцењује и споразум о радним дозволама који ће у веома кратком року омогућити грађанима да несметано налазе посао и раде на територији сваке земље потписнице овог документа, а компанијама да нађу адекватне раднике и запосле их брзо, без процедуралних проблема.

“Компанијама су ти људи потребни одмах. И инжењери, и менаџери, и грађевинске и туристички радници. Очекујемо да договор око радних дозвола донесе заиста велике помаке”, истакао је он.

Даљи напредак очекује и након међусобног признавања професионалних квалификација.

“Значајно је да су почели интензивни разговори и о имплементационом телу које ће се бринути свакодневно о спровођењу договореног, и на министарском нивоу, и на перативном, односно административном, али и на највишем политичком нивоу”, рекао је он Т а н ј у г у.

Чадеж најављује да ће на економском регионалном форуму у Скопљу 29. јула учествовати између 350 и 400 привредника који це, након пленарног дела скупа и обраћања председника Вучића и премијера Раме и Заева, имати и би-ту-би (Б2Б) састанке.

“Пословна заједница ЗБ има јасан интерес да се олакшају услови пословања, а конкретни помаци за привреду и грађане жеља су и председника Вучића и премијера Заева и Раме, у шта сам се лично уверио и током припремног састанка за скуп у Скопљу”, каже Чадеж.

Подсећа и да су претходни договори већ донели резултате привреди, а као пример наводи да су “зелени коридори” скратили проток робе са једне на другу страну ЗБ за цео један дан.

“То је доказ да ако заједно седнемо, договоримо се и спроведемо договорено, не чекајући ни Брисел ни Вашингтон, имамо резултате у интересу свих наших привреда”, рекао је он.

Од потписивања међудржавних споразума у Скопљу, председник ПКС очекује нову еру отворености и духа сарадње у региону.

“Сигуран сам да ће то донети неку врсту нове политичке стабилности и бити јасан сигнал страним инвеститорима да је ово регион успеха у који вреди улагати”, рекао је Чадеж.

Додао је да је политички врх три државе, припремљеним договорима, прескочио неколико степеника.

“Овим и ЕУ показујемо да економије региона не желе да у ЕУ уђу само да би ушле, него да заједно радимо да би постали квалитетни и пуноправни чланови”, рекао је он.

На питање да ли ће договор три државе донети корист и косовској привреди, он је одговорио да читав регион Западног Балкана може да профитира на новом договору три државе.

“Као регионална комора ЗБ окупљамо коморе свих шест економија, и надамо се да ће се овој иницијативи и споразумима Албаније, Северне Македоније и Србије придружити и нови потписници. Како ће и којим темпом то ићи на то не можемо да утичемо, рекао је Чадеж и истакао да ће на економском самиту у Скопљу бити и компаније из Приштине, Пећи, Скопља, Сарајева и Бањалуке.

“Привреда не познаје границе и ми радимо једни са другима веома добро. Што више оваквих иницијатива будемо имали, то ћемо брже нашу привреду успети не само да подигнемо, него и да развијамо у складу са свим изазовима глобалног тржишта”, оценио је Чадеж.

Као прве даље кораке у смањењу баријера после Скопља, Чадеж очекује и примену савремених технолошких решења која це омогућити електронско евидентирање и додатно смањење чекања у транспорту робе приликом преласка граница.

Најављено је да ће у Скопљу бити представљано и ново име регионалне иницијативе, што Чадеж и потврдује, уз констатацију да је име важно симболички.

“Најважније је, ипак, да имамо отворене привреде и отворени регион. И да заиста покажемо и нашим партнерима и инвеститорима да смо не само успешни, него да међу собом имамо један нови однос”, закључио је Чадеж.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Фондација ‘Привредник’ стипендира студенте на КиМ

На иницијативу Канцеларије за Косово и Метохију, Фондација “Привредник” од 2017. године стипендира најуспешније студенте …