Главна / Некатегоризовано / Потписан протокол о сарадњи Музеја жртава геноцида и Дома културе Грачаница

Потписан протокол о сарадњи Музеја жртава геноцида и Дома културе Грачаница

Данас су у Дому Културе у Грачаници директор Републичког музеја жртава геноцида др Дејан Ристић и директор Дома културе Грачаница Живојин Ракочевић потписали протокол о сарадњи између ове две институције. Превасходни циљ потписивања овог протокола јесте јачање свести и подизање знања из наше националне прошлости.
“Примећујемо да смо изгубили свест о трагичним моментима националне историје, да им се повремено враћамо кад су јубилеји у питању,да недовољно знамо, а историја нас учи да уколико је довољно не познајемо она нам се враћа, а када се врати, врати се као још већа трагедија него првог пута. Стога ми из музеја жртава геноцида своју функцију, дужност и одговорност пре свега доживљавамо да заједно јачамо и обогаћујемо наша знања  како би смо препознали знаке времена у коме живимо, и да умемо да препознамо изазове сопственог времена, како би смо на њих сви заједно као нација и држава дали одговор и да знамо да заштитимо националне и државне интересе”, рекао је директор музеја жртава Дејан Ристић.
Директор Дома културе Грачаница, Живојин Ракочевић рекао је да ће сарадња са Музејом жртава геноцида допринети институизацији онога што је Дом културе Грачаница и до сада радио.
“Ово је само формализација и институционализација свега што смо ми до сада радили са намером да имамо размену у публикацијама, да имамо приступ фондовима, фотогафија и предмета из доба када су неки злочини направљени, затим људи, сведока, филмова, докумената и осталих битних ствари. Дом културе Грачаница има функцију која подразумева логистику за људе који долазе, који су научници, стручњаци, и који ће се методолошки бавити проблемима на Косову и Метохији”, додао је Ракочевић.

Како је речено реализација свега најављеног у протоколу сарадњи, званично ће почети почетком септембра, а најпре ће бити организовани различити програми и садржаји за децу и младе.

Check Also

Вучић: Ово је последње вече да се обраћам као председник СНС-а

изПредседник Александар Вучић рекао је на скупу “Србија наде”, да су нам јединство, заједништво и …