Главна / Вести / Србија / Чадеж: Циљ да превозници чекају нула минута на граници

Чадеж: Циљ да превозници чекају нула минута на граници

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручио је данас на регионалном економском форуму у Скопљу да је циљ да привредни знатно олакша пословање у региону и да превозници нула минута чекају на граници.

Чадеж је, на панелу са председници привредних комора Северне Македоније и Албаније Бранком Азеским и Инес Мућостепа, као и председником Србије Александром Вучићем и премијерима Зораном Зевом и Едијем Рамом, захвалио свима што је направљен велики корак напред у претходном периоду за грађане и привреду све три земље, као и да сада можемо започети нешто ново.

“Све је постављено да причамо о регионалној сарадњи, имамо име које није много регионално, али је важно да причамо о економској сарадњи, да више причамо о економији и направимо новац, и имамо видљиве резултате сарадње”, рекао је Чадеж.

Како је рекао, наши превозници чекају 120 до 160 минута на граници, а циљ је да нема чекања како би привреде биле много конкурентније.

Чадеж је истакао да је важно да се поједноставе процедуре за радне дозволе, јер се приведници жале да немају довољно добре радне снаге.

То ће омогућити бољу мобилност радне снаге, али и зауставити одлив становништва у иностранств, с обзиром да је око 350.000 људи напустило нашу земљу у периоду између 2012. до 2019.

Мућостепа је рекла да почиње нова ера сарадње између политике бизниса.

“Али и нова ера сарадње између политике и политике, као и бизниса и бизниса”, навела је она.

Албанска комора је спремна да повећа ангажман у оквиру иницијативе и буде подршак да се уклоне све баријере за бизнис. Зато ће коморе пратити ову динамику и деловати као активан партнер, поручила је она.

“Ствармо бизнис ”шенген” породицу без баријера, како би чули заједнички глас бизнис заједнице у региону”, рекла је она.

Азески је поручио да је циљ да редови камиона на нашим границама нестану и да такве ситауције више не виђамо на прелазима.

“Важно је да се данас договоримо и постигнемо споразум – да отворимо Балкан и да се ујединимо као бизнис. Политичко лидерство се тражи од свих представника земаља и то су показали и Вучић и Заев и Рама, који још немају комплетну подршку да натерају своје грађане да сви гледају ка истом правцу. Зато молим аплауз да све њих наградимо”, поручио је Азески након чега су учесници форума аплаузом наградили лидере три земље.

Check Also

Петковић: Неће Срби струју плаћати Приштини, већ Електросеверу, нема наплате дуговања; Срби са Лајчаком о ЗСО и нападима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да ће оператор Електросевер, …