Главна / Вести / Косово и Метохија / Из Приштина и даље поруке против регионалне сарадње

Из Приштина и даље поруке против регионалне сарадње

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала, која борави у званичној посети Северној Македонији, за регионалну иницијативу “Отворени Балкан” тврди да је “опасна” и да ствара утисак да регион има алтернативу, сем пута ка Европској унији, преноси Косово прес.

Регионална иницијатива позната под називом “мини Шенген” у четвртак је званично названа ”Отворени Балкан”, потписивањем споразума о регионалној сарадњи у Скопљу. Споразум су потписали председник Србије Александар Вучић, као и премијери Албаније Еди Рама и Северне Македоније Зоран Заев.

Гервала је, на заједничкој конференцији са министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем, рекла да “нема потребе” за таквим регионалним иницијативама, имајући у виду Берлински процес.

Она је рекла да је у Берлинском процесу, у који је укључен цео регион Западног Балкана, Приштина “равноправан партнер са осталих пет балканских држава”.

“Мој је утисак да ова иницијатива, која се раније звала ”мини Шенген”, поставља знак питања геостратешких дефиниција у нашем региону, јер немају све земље исту геостратешку дефиницију”, каже Гервала.

Истовремено, лидер Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику је за “Отворени Балкан” рекао да је “политички пројекат”, тврдећи да економска интеграција има смисла “само ако Србија призна Косово”, преноси Коха.

Он, такође, каже да би “пре сарадње без граница морало да дође до признања Косова од стране Србије” и да “то треба да схвате званичници у Албанији”.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић: ЕЕАС да заузме одлучнији став и спречи Куртијев ратоборни поход

Опредељење Београда и председника Александра Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији …