Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Увођењем економских мера у односима са Србијом Аљбин Курти жели да прекине дијалог

Јевтић: Увођењем економских мера у односима са Србијом Аљбин Курти жели да прекине дијалог

Како се приближавају локални избори на Косову и Метохији, реторика албанских лидера у односу на Србе и Србију, постаје све оштрија. Косовски премијер Аљбин Курти наставља са непоштовањем до сада постигнутих споразума, а најављује поново увођење реципроцитета у односима са Србијом.

Нема промена у ставовима и политици Аљбина Куртија у односу на период када је био у опозицији. Срби са Косова и Метохије за њега скоро и да не постоје, чак нема ни осуде када су нападнути, а споразуме са Србијом, и бриселске, и онај из Вашингтона поштује само у делу који му одговара.

“Нема никакве сумње да ће као део његове предизборне кампање Аљбин Курти приступити и том делу непоштовања, не само Вашингтонског, него свега онога што је у споразумима постигнуто дијалогом, а то је та пауза у активностима око признавања и чланства у међународним организацијама. Дакле, он ће то сигурно учинити са циљем, не да заиста Косову допринесе да буде боље, већ да њему лично као лидеру који наступа на предстојећим изборима донесе што више гласова”, рекао је за наш портал потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

Активности за нова признања такозване косовске државности и чланство у међународним организацијама трају и поред мораторијума на који се Приштина обавезала, а поново се најављује и реципроцитет у односима са Србијом.

“Реципроцитет са Србијом није освета, то је здрав принцип између две држава које ће бити једнаке. Није реципроцитет да се поставе препреке, већ да се оне уклоне. Желимо да то успоставимо, како се више не би укидало. Последњи пут када смо то урадили, све је кренуло добро, а онда када је реципроцитет укинут, постало нам је још горе. Због тога ћемо то сада учинити када се добро припремимо”, казао је Аљбин Курти, током јучерашње седнице Скупштине на којој се расправљало о 100 дана рада Владе Косова.

Без обзира на позиве из Америке и Европске уније, да се не повлаче потези који штете дијалогу и српско албанским односима, Курти не одустаје.

“Ја немам никакву сумњу да ће премијер Косова приступити једној таквој одлуци, узимајући у обзир чињеницу да се приближавају локални избори, узимајући у обзир чињеницу да он тежи ка томе да се дијалог прекине, дакле он тражи начина да се то уради, а један начин је увођење тих економских мера и свакако да ће то у дугорочном смислу нанети штету и односима Срба и Албанаца на овим просторима, али нанеће превенствено штету свим грађанима и то је нешто што је недвосмислено”, додао је Јевтић.

На најаву увођења реципроцитета у односима са Србијом, из Београда поручују да имају спреман, јасан и конкретан одговор, којим ће заштити и државне и интересе Срба на Косову и Метохији, преноси Грачаница онлине.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …