Главна / Политика / Старовић: БиХ у најдубљој кризи, не дозволити ескалацију

Старовић: БиХ у најдубљој кризи, не дозволити ескалацију

Босна и Херцеговина је у најдубљој политичкој кризи од завршетка рата 1995. године која је изазвана неразумним актом бившег Високог представника Валентина Инцка, изјавио је данас државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић.

Он је за ТВ Пинк рекао да је покренута спирала догађаја за коју је, како каже, питање где ће се зауставити и какво ће политичко стање бити успостављено на нивоу БиХ.

Старовић је навео да је “велико питање” како ће се октроисани измењени кривични законик, којим се забрањује и кажњава негирање геноцида у Сребреници, спроводити у пракси, али да нема повратка на старо о чему говори и изјава Инцковог наследника Кристијана Шмита који је подржао и захвалио Инцку на измени кривичног законика.

Нагласио је да је веома важно да постоји јединствен и одлучан одговор српског народа, пре свега у РС, као и да се, како каже, не улази у исхитрене потезе и да постоји константан дијалог између Београда и Бањалуке.

“Ситуација ће бити веома тешка, на нама је да не дозволимо било какву ескалацију у непосредној будућности, а на ширем плану да чувамо наш идентитет, културу, језик и да покажемо да није битно шта ће се говорити у Сарајеву, Загребу већ да знамо ко смо и чувамо сећање на наше жртве”, рекао је Старовић.

Говорећи о ситуацији у БиХ, он је подсетио на изјаву министра спољних послова Хрватске који је критиковао примену бонских овлашћења високог представника и који је указао на то да Инцкова одлука одражава дубоки демократски дефицит унутар БиХ.

Старовић је казао да они који покушавају да укину Републику Српску често као аргумент узимају наводну нефункционалност БиХ, али да се, како каже, показало, поготово у последње три године, да је РС најфункционалнији део те државе, а да у Федерацији БиХ не могу да формирају извршну власт.

“Суштински проблем у функционалности БиХ су односи између бошњачког и хрватског фактора, а Инцковом одлуком ставља се ‘мина’ у темеље стабилности те државе која може бити активирана сутра, прекосутра или кад год некоме буде одговарало”, навео је Старовић.

Додао је да је на делу планско нарушавање процеса помирења између српског и бошњачког народа.

“Поруке су председника Александра Вучића не само јуче, него годинама уназад, о потреби помирења Срба и Бошњака, да морамо превазићи проблеме из прошлости и заједно градити будућност. А шта добијамо, с друге стране, поруке о некаквом другом полувремену и освети која ће се спроводити на овај или онај начин”, казао је Старовић.

Извор: Танјуг

Check Also

Традиционално пријатељство и јаке везе Србије и Кубе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са шефом кубанске дипломатије …