Главна / Регион / ЕУ: Порицање геноцида контрадикторно вредностима ЕУ

ЕУ: Порицање геноцида контрадикторно вредностима ЕУ

Европска унија је, поводом одлуке бившег Високог представника БиХ Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида, саопштила да је порицање геноцида контрадикторно фундаменталним европским вредностима.

Из ЕУ поручују, у одговору на питање Б92.нет, и да су ревизионизам и величање ратних злочинаца контрадикторни фундаменталним вредностима ЕУ.

Из Брисела истичу да очекују од лидера Босне и Херцеговине да промовишу атмосферу помирења како би се на тај начин превазишла заоставштина рата и изградио трајни мир.

“То је предуслов за стабилност и безбедност у БиХ, као и основ за пут те земље ка Европској унији. То је један од 14 кључних приоритета мишљења Европске комисије у вези са пријавом БиХ за чланство у ЕУ”, речено је за тај портал у Бриселу.

На питање Б92.нет шта мисле о новом Високом представнику, из Брисела поручују да се ЕУ радује доброј сарадњи с новим представником Кристијаном Шмитом, који је од 1. августа ступио на функцију.

Након што је Инцко наметнуо закон о забрани негирања геноцида, на састанку лидера свих парламентарних странака са седиштем у Републици Српској одлучено је да српски представници од 27. јула, неће учествовати у раду на нивоу институција БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Закон о непримењивању одлуке Инцка о забрани негирања геноцида, као и закључке којима се одбацују наметнуте одлуке Високог представника.

Извор: Танјуг

Check Also

Порфирије и Јоаникије стигли у Храм у Подгорици, дочекао их Кривокапић, окупљени скандирали “владико, соколе”

Патријарх Порфирије и митрополит црногорско-приморски Јоаникије стигли су у Храм Христовог Васкрсења у Подгорици где …