Главна / Друштво / Општинско Одељење Инспекције: Забрањено паљење жетвених остатака и отпада

Општинско Одељење Инспекције: Забрањено паљење жетвених остатака и отпада

Општинско Одељење инспекције упозорава мештане да се уздрже од спаљивања жетвених остатака и отпада како би се избегле могуће нежељене последице и сачувала животна средина.

Током периода жетве чести су случајеви спаљивања сртњишта, сламе као и других остатака насталих пољопривредном производњом и убирањем летине. Грађани често, уређујући своја дворишта, спаљују биљне остатке.

Из општинског Одељења инспекције позивају све грађане на савесно и одговорно понашање.

„Сваке године у овом сезонском периоду долази до учесталих пожара насталих паљењем ниског растиња и стрних усева. Паљењем жетвених остатака на отвореном је стара примитивна агротехничка мера коју пољопривредници противзаконито примењују како би избегли  додатне трошкове и лакше обрадили земљу. Уместо уштеде стварају се велике опасности по околину, загађује се животна средина, наноси се штета пољопривредном земљишту и угрожава се природни екосистем. Редовно скрећемо пажњу, посебно ратарима да не пале стрњику по њивама, јер се свака варта лако може отети контроли, чак и наизглед безазлено бацање опушака цигарета може индиковати озбиљне проблеме услед овако високих температура и ветра који додатно распирује ватру. Комунална инспекција ће радити појачаним капацитетом у сарадњи са полицијом, где ће сваки вид паљења или подметања пожара кажњавати на лицу места“, поручила је директорица инспекције Јелена Стојановић.

„Апелујемо на пољопривреднике да се уздрже од изазивања опасности и стриктно забрањујемо овакве активности. Позивам становништво да сваки вид овакве радње пријави Одељењу инспекције са доказним материјалом у виду фотографија, како би свако несавесно понашање било процесуирано, кажњено и у зависности од нанете штете приведено од стране полиције. Још једном аплеујемо на савесно понашање ратара и осталих грађана, само сви заједно учинићемо једни другима добро“, додала је Стојановић.

Из Одељења инспекције упозоравају грађане да је строго забрањено паљење ватре на отвореном простору и да је за то прописана мандатна казна, али и покретање прекршајног поступка пред надлежним судом.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …