Главна / Друштво / Пожар у Племетини породици Божић нанео огромну материјану штету

Пожар у Племетини породици Божић нанео огромну материјану штету

Пожар који се догодио данас у Племетини код Обилића је породици Божић, која се претежно бави пољопривредом, нанео огромну материјалну штету. До пожара је дошло, како се предпоставља због неодржавања електро мреже и избијања варница које су услед јаког ветра захватиле фарму Божића.

Бобан Божић за РТВ Грачаница рекао је да су  у сенари која је површине 250 метара квадратних имали око 2.500 бала сена и 15.000 бала луцерке.

“С обзиром да се бавимо  производњом млека и сви који се баве овом линијом производње знају да је без луцерке немогуће произвести довољну и добру количину млека. Сумњам да је пожар дошо од оближње електро-инсталације пошто ми је комшија рекао да је видео варнице, a ветар је дувао јаким интезитетом, тако да мислим да је то одатле кренуло.  Што се тиче спашавања стоке, пошто ми нисмо били кући комшија и брат пустили су 47 крава и тако их спасили из пожара. Поред објекта санара и штала изгорело нам је и 300-400 тона стајњака. Материјална штета је велика, али хвала свим комшијама и рођацима који су притекли у помоћ, и свим људима и општини који су ми понудили помоћ за храну стоке, јер да није њих сад би стока била гладна. Од рата па до данас у  електро мрежу нико није уложио динар, ја сваког месеца  плаћам  100 еура индутријску струју за фарму. ” рекао је Бобан Божић власник фарме за екипу РТВ Грачаница.

Горан  Данчетовић представник Привременог органа  општине Обилић  изјавио је да  ће општина Обилић са канцеларијом за Косово и Метохију помоћи Бобану у виду концентроване хране за стоку.

„Бављење пољопривредом је „фабрика” под отвореним небом и овакви случајеви због људског немара су чести. Не можемо да коментаришемо узрок пожара јер је то посао надлежних косовских служби од  деведесет девете па до данас, мораће они да изђу и одреде узрок настанка пожара. Ми смо ту да заједно са Канцеларијом за КиМ помогнемо Бобану, донирали смо 5 тона концентроване хране и 120 бала пресоване луцерке. У наредним данима проценићемо штету која је на самом објекту, а и у количини хране јер 15.000 бала луцерке је огромна количина, каже Данчетовић.

Данчетовић додаје да породица Божић није сама и да има ко да се стара о њима у овим тешким временима.

“Могу да обећам у своје и у име Петра Петковића директора Канцеларије за КиМ да  ћемо се трудити да Бобан не умањи сточни фонд него да му се обезбеди сточна храна како би задржао ниво производње који је импозантан за неке фармере у централној Србији а не на КиМ. Бобану не треба помоћ већ подршка”, додао је представник ПО општине Обилић Горан Данчетовић.

Бобан Божић, угледни пољопривредник у Племетини обрађује око 70 хектара земље и са 48 грла крава, месечно испоручује 16.500 литара млека.

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …