Главна / Вести / Косово и Метохија / Владика Теодосије: Света литургија коју је служио митрополит Амфилохије и његове речи биле су темељ одрживог повратка

Владика Теодосије: Света литургија коју је служио митрополит Амфилохије и његове речи биле су темељ одрживог повратка

У обновљеној цркви Светог Архангела Гаврила у Осојану служена литургија поводом 20 година од повратка Срба и обележен сабор посвећен митрополиту Амфилохију.

Лутургији је присуствовало око стотинак верника из Осојана и повратичких села. Служили су је владика рашко-призренски Теодосије и митрополит црногорско приморски Јоаникије.

“Данас се сећамо тог дана када смо августа 2001. године скупили се сви испред школе у Осојану. Рашчистили смо стакло и шут од спаљене школе и онда уприличили да можемо да служимо свету литургију. Та света литургија коју је служио митрополит Амфилохије и његове речи биле су темељ одрживог повратка. Његове речи су биле нада и охрабрење. Након две године од тог дана нисмо могли да препознамо ову земљу и ово место”, рекао је у беседи владика Теодосије.

Окупљенима се обратио и митрополит Јоаникије.

“Ваше страдање 1999. године била је голгота, народна али и Христова голгота. Господ се увек поистовећује са својим народом. Ваш повратак на своја огњишта иако су била порушена и изгорела, то је био почетак и васкрсење, а овај дан после 20 година можемо да доживимо и доживљавамаж га као мало васкрсење. Ваш повратак је био величанствен и најузвишеније што се десило посеђле страдања 1999 године”, рекао је Јоаникије.

Сабор у Осојану организовали су Епархија рашко-призренска, општина Исток и Дом културе Грачаница.

Извор: Kосово Онлајн

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …