Главна / Друштво / Деца са КиМ у посети општини Будва

Деца са КиМ у посети општини Будва

Удружење француског хуманитарца „Солидарност за Косово“ Арноа Гујона довело је и овог лета у Тиват децу са Косова и Метохије. Група од 42 деце из српских средина са Косова и Метохије боравила је на седмодневном летовању на црногорском приморју у оквиру пројекта француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово“.

Програм који траје седам дана, обогаћен је крстарењем по Бококоторском заливу и обиласцима знаменитих места на обали Црне Горе, а ове године децу је на своје породично имање позвао и председник општине Будва Марко Царевић.

“Задовољство ми је што сам дочекао и угостио децу са Косова и Метохије, јер ми добро знамо у каквој је ситуацији данас Косово и како тамо људи живе, а нарочито деца. Боравећи на Косову за Видовдан могао сам да видим каква је то мука и туга и обавеза за све нас да бар на неки начин покушамо да им олакшамо живот, који уме да буде лош. Ова деца нису крива, не ова него било које дете на свету, а ја сам са својом породицом покушао да им мисли усмеримо на нешто добро, да могу да виде какав је живот ван Косова”, рекао је Царевић.

Градоначелник Царевић додаје и то да Косово не сме да се заборави, јер је Косово кућа свих Срба и да свако ко је у прилици треба да помогне на било какав начин.

Испред канцеларије за добротворни рад Епархије рашко-призренске и службеник удружења „Солидарност за Косово“ Милован Симијоновић истакао је да већ девету годину деци са КиМ улепшавају лето, деци која никада пре нису била на мору, деци из социјално угрожених породица, али и оној која су се показала као јако добри ђаци.

“Пет година заредом смо у Тивту и јако смо лепо примељени, овде има 42 деце са свих крајева са КиМ и неки од њих су по први пут на мору, деца су јако срећна, а ми смо захвални свима који су нас тако лепо угостили јер ће да деца пуно лепих  утисака понети одавде”, додаје Симијоновић.

Здравко Нишавић из НВО “Михољски збор” каже да већ три године дочекују децу са КиМ која долазе у Црну Гору преко удружења „Солидарност за Косово“.

“Поступци Гујона анимирали су “Михољски збор” и све наше припаднике да у нашем крају учинимо, наравно онолико колико је у нашој могућности деци са КиМ пружимо да виде све наше лепоте, обишли су Порто Монтенегро, Боку, крстарили, имали су шта да виде и деца су пуна утисака”, истакако је Нишавић.

У Тивту су смештена деца са целе територије Косова и Метохије, а пројекат се реализују од 2012. године у сарадњи са епархијом рашко-призренском која је и одабрала децу за учеснике.

Извор: РТВ Грачаница, ТВ Будва

Check Also

Петковић: Много љубави, посвећености и вере уткано у песму Милана Васића “Полетео соко сиви”

Много љубави, посвећености и вере уткано је у песму Милана Васића “Полетео соко сиви”, о …