Главна / Вести / Косово и Метохија / Фон Крамон: Напредак дијалога после избора у Србији и Приштини

Фон Крамон: Напредак дијалога после избора у Србији и Приштини

Известитељка Европског парламента за Косово Виола фон Крамон оценила је да ће предстојећи избори у Београду и Приштини утицати на бриселски дијалог, као и да ће оба лидера, Александар Вучић и Аљбин Курти, до завршетка избора бити веома опрезни у потезима према бирачима када су у питању преговори, али се нада да ће након избора доћи до напретка у дијалогу.

“То је јако дуг процес и видимо да у обе земље имамо изборе. У том периоду јако је тешко за домаћу публику да пристане на неке дубље реформе или веће промене. У том погледу видим да постоји напредак. Оба лидера се састају, и ја би то назвала успехом. Морамо да видимо да ли напредујемо, и ми у ЕУ бисмо желели да то буде брже”, навела је Фон Крамон у понедељак за Н1.

Процењује да ће и Вучић и Курти бити веома опрезни због предстојећих избора, као и да ће после избора доћи до „лакшег периода за овај дијалог” чија је следећа рунда у Бриселу предвиђена за септембар.

„Очекујем од Вучића и Куртија да покажу лидерство, јер оба лидера имају знатну подршку у парламенту и код бирача…Циљ преговора није да се постављају предуслови и да се каже шта се од неког жели и очекује, већ да се погледају појединачни кораци и резултати. Ја се надам да су обојица лидера посвећени евроинтеграцијама, и да знају да то није лако, али је могуће и то води до успеха… Претпостављам да сви који реалистично гледају на ове преговоре могу очекивати да је исход нека врста признања или нека врста прихватања статуса кво”, навела је Фон Крамон.

Говорећи о Заједници српских општина, она напомиње да тензије код становништва расту и да се због тога и учесници дијалога и ЕУ морају више потрудити како би досегли до обичних људи на северу КиМ, не само српске националности, како би се ти људи осетили интегрисаним.

Она је истакла да се Приштина обавезала на стварање Заједнице српских општина, али је и додала да институције које су на северу морају да се интегришу у косовски систем.

„Срби на северу Косова живе у условима који су релативно достојанствени. Мислим да је важно за Северну Митровицу да не допусте да се јача или продуби тај етнички јаз. Надам се да се свим мањинама на Косову гарантују нека права и да имају места у парламенту Косова… Сви они имају своја права али на дужи рок морају да буду интегрисани у систем косовских Албанаца”, каже Фон Крамон.

За Куртија је рекла да је нова особа на функцији премијера, “да има амбициозне домаће планове”, као и да жели да рашчисти са старим навикама и старим обрасцима корупције.

Коментаришући Вучића, каже да у Србији “не видимо реформе на домаћем плану”, као и да је потребно да дође до реформи и до напретка у сектору правосуђа и тужилаштва.

„Влада све то зна, али морамо да проширимо перспективу када је реч о плурализму, медијским слободама опозиције…Уместо тога, сужава се простор за активисте, за опозицију, за невладине организације и независне медије. И то је битно када је реч о евроинтеграцијама Србије”, рекла је она.

Фон Крамон је истакла да је Европска унија донирала велику суму новца у обнову многих институција у Србији, али да, како тврди, Влада Србије не говори јавно о томе. „Пуно тога инвестирамо у Србији, јер сматрамо да је Србија важан фактор за интеграцију региона…”, нагласила је Фон Крамон.

Поменула је и пожар на депонији у Винчи и навела да је било „занемаривања еколошких проблема у земљи”, као и да је „све то било на уштрб здравља грађана”.

Извор: Танјуг

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …