Главна / Вести / Србија / Вучић са олимпијцима: Хвала на радости коју сте нам приуштили

Вучић са олимпијцима: Хвала на радости коју сте нам приуштили

Председник Александар Вучић приредио је вечерас пријем за спортисте који су Србију представљали на Олимпијским играма у Токију, којима се захвалио на великом успеху који су постигли освојивши девет медаља и на радости коју су донели грађанима.

Вучић се нашалио на почетку обраћања, рекавши да ће бити кратак, јер зна да им је долазак у зграду Председништва “пропутовање” до балкона Старог двора, где им је приређен дочек.

“Хвала вам на огромној радости коју сте нам приуштили. Не знам да ли бих се пре захваљивао вашим породицама, вама на огромном труду, невероватном времену које сте одвојили да бисте бранили боје наше земље, донели радост грађанима…”, рекао је Вучић.

Он је најавио и повећање новчаних награда за освојене медаље.

“Верујем да ћемо повећати награде на 100.000 евра за злато, 90.000 за сребро и 80.000 за бронзу, чиме ћемо се значајно приближити Италијанима“, објаснио је он.

Вучић се посебно захвалио “седморици величанствених“ из ватерполо репрезентације, изразивши наду да неће сви отићи из националне селекције.

„Хвала свима на на медаљама, али и онима који нису донели медаље, али су се борили. Гледаћете сада са неких других места, од стручног штаба, Олимпијског комитета, државних функција, али верујем да ћете помоћи да градимо шампионе“, рекао је он.

Представницима Одбојкашког савеза поручио је у шали да настоје да не само одбојкашице доносе медаље, већ да их освоје и одбојкаши.

Истакао је да ће држава урадити све што може да на наредним Олимпијским играма у Паризу и Лос Анђелесу дођемо до двоцифреног броја медаља.

Вучић је приметио да су Олимпијске игре посебно такмичење, не само појединаца и колектива, не само показивање заједништва и квалитета у спорту, већ такмичање нација, које се од оне старе пословице – да је важно учествовати, претворило у бројање медаља.

Како је рекао, пре осам година, у ширем региону Западног Балкана, Србија је била пета у броју освојених медаља, а данас је друга, одмах до Мађарске, која је, каже, то заслужила, освојивши 20 медаља.

“Та земља је много улагала у спорт, више него ми. Ми смо се трудил да улажемо више него раније, али знамо да то још није довољно, улагаћемо још”, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће 1.децембра бити отворена хала за борилачке спортиве, да се ускоро креће у изградњу Националног одбојкашког центра, који ће коштати 18 милиона, те да је у претходне две године издвојено новца највише у историји за ватерполо, савез и клубове.

Након пријема код председника Србије, за олимпијце ће на чувеном балкону бити уприличен свечани дочек, а за све грађане биће организован музичко-спортски програм.

Олимпијски тим Србије са Игара у Токију вратио се са девет освојених медаља – три злате, једном сребном и пет бронзаних, чиме је одборен досадашњи рекорд од осам са претходних Игара у Рио де Жанеиру.

Прву медаљу на Играма у Јапану Србији је донео стрелац Дамир Микец, у дисциплини ваздушни пиштољ, а истог дана теквондисткиња Тијана Богдановић се окитила бронзом.

Трећа медаља је било злато теквондисткиње Милице Мандић, а потом је репрезентација у баскету 3×3 узела бронзу.

Пето одличје упуцао је стрелац Миленко Себић, пошто је у дисциплини малокалибарска пушка тростав узео бронзу.

Медаља истог сјаја нашла се и на грудима рвача Зурабија Датунашвилиа, док је седму колајну Србији обезбедила Јована Прековић, која је постала олимпијска шампионка у каратеу.

Одбојакашице Србије заузеле су треће место на победничком постољу, док су тачку на Олимпијске игре у Токију ставили ватерполисти, освајањем новог злата и одбраном олимпијског тона из Рио де Жанеира 2016. године.

Са билансом медаља 3-1-5, Србија је заузела 28. место на Олимпијским играма у Токију.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …