Главна / Некатегоризовано / “Правду ћемо чекати док смо живи”, поручено са парастоса убијеним дечацима у Гораждевцу

“Правду ћемо чекати док смо живи”, поручено са парастоса убијеним дечацима у Гораждевцу

У цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу данас је служен парастос страдалим дечацима Пантелији Дакићу и Ивану Јововићу, који су пре 18 година смртно страдали у стравичном злочину када су, још увек непознати нападачи, пуцали на срепске дечаке док су се купали на реци Бистрици.

Тог 13. августа убијени су дванаестогодишњи Пантелија и деветнаестогодишњи Иван, а тешко су рањени Богдан Букумирић (14), Драгана Србљак (13), Ђорђе Угреновић (20) и Марко Богићевић (12).

Један од рањених дечака Ђорђе Угреновић каже да су осећаји исти и данас након 18 година.

“Грејало је сунце као и данас, био је леп дан и отишли смо да се окупамо, јер тамо нам је било једино место где смо могли да се окупимо и мало забавимо и расхладимо од летњих врућина. Нико није ни помислио да може тако нешто да се деси, али ето, десило се. На жалост Иван и Панто нису преживели, а нама је много тешко да дођемо овде 13. августа и присећамо тих болних догађаја”, каже Ђорђе.

Отац убијеног Пантелије Дакића каже да ће увек очекивати и тражити да се кривци приведу правди, али да је немоћан да било шта сам покрене да би се то и урадило.

“Сваке године су исте приче, исто молимо Еулекс и  исто нам у суду кажу да морамо сами да поднесемо тужбу, а ја то сам не могу”, прича дрхтавим гласом отац убијеног дечака , који истиче да ће правду чекати док је жив.

Парастосу у цркви Пресвете Богородице, који је служио јеромонах Петар из манастира Високи Дечани, присуствовала је и  помоћница директора Канцеларије за КиМ Јелена Стојковић, која је истакла да смо и након 18 година још увек ту и да још увек тугјемо за изгубљеним животима дечака, али да правде још увек нема.

“Овај терористички напад је симбол великог страдања српског народа на КиМ и једна од највећих трагедија која је задесила наш народ, али и симбол неправде који се овде дешава, јер до дана данашњег представници међународне заједнице нису урадили ништа на расветљавању овог стравичног злочина, упркос обећањима које су давали. Ми не одустајемо и данас смо овде да одамо почаст и да поручимо да настављамо да се боримо за мир, за  истину и расветљавање ових злочина, али и за опстанак нашег народа овде на КиМ”, казала је Стојковић.

Председник Привременог органа општине Пећ-Гораждевац Милош Димитријевић, рекао је да су Срби на КиМ огорчени због нечињења, како косовских правосудних органа, тако и предсставника међународне заједнице.

“Огорчени смо чињеницом да је истрага обустављена, а починиоци убиства невине деце ни до дана данашњег нису приведени правди”, каже Димитријевић.

Након парастоса у име Канцеларије за Косово и Метохију, испред споменика невино страдалих жртава НАТО агресије и албанског терора у центру Гораждевца, венац је  положила помоћница директора Канцеларије за КиМ Јелена Стојковић.

 

 

 

Check Also

Поводом Видовдана низ спортских догађаја у Грачаници

У склопу Видовданских свечаности у Грачаници је одржан Меморијални шаховски турнир у знак сећања на …