Главна / Друштво / Патријарх пожелео благословен почетак Великогоспојинског поста

Патријарх пожелео благословен почетак Великогоспојинског поста

Српски патријарх Порфирије пожелео је данас православним верницима благословен почетак Великогоспојинског поста.

“Желим вам да предстојећих десетак дана, колико је то год могуће, проведете у миру, да у радости прославите предстојећи празник Преображења Господњег, а да молитве за ближње, за наш род и читав свет упутите Пресветој Богомајци чија душа је, како је и приказано на величанственој сопоћанској фресци, у рукама њеног љубљеног Сина, Спаситеља света”, навео је патријарх у поруци.

Српски патријарх Порфирије саопштио је да га је искрено обрадовало што је страницу „Патријарх Порфирије” отворену на Инстаграму већ у првих неколико сати почело да прати више од 10.000 заинтересованих.

Како је саопштила СПЦ, патријарх је у поруци поводом почетка Великогоспојинског поста као разлог за отварање те странице навео излазак у сусрет интересовању верних, али и целокупне домаће и иностране јавности о његовом раду, ставовима и мишљењима.

Он је указао да не само традиционални медији, односно штампа, радио и телевизија, него чак и интернетски портали и сајтови по брзини, глобалној доступности, па и економичности заостају за тзв. друштвеним медијима, додајући да је у том смислу најефикаснији Инстаграм.

“Позваћу у помоћ и речи самог Господа Христа који је апостолима, дефинишући мисију Цркве у свету, рекао: ‘Што вам говорим у тами, казујте на видику; и што вам се шапће на уши, проповедајте са кровова!’. Данас су друштвени медији кров са кога свима упућујемо Реч Божју”, истакао је патријарх Порфирије.

Навео је да је намера да вернима Српске православне цркве, али и другим заинтересованим у нашим земљама и крајевима, али и широм света, кроз речи о било којој важној актуелној теми и одговарајућим илустрацијама, пре свега упути поруку Јеванђеља, реч Христову, што је, како је указао, основна улога Цркве у свету.

Патријарх је нагласио да заједно са сарадницима намерава да унапреди мисију Цркве користећи сва средства која савремена технологија ставља на располагање.

Саопштење

Check Also

Десети “Графест” отворен приказивањем документарног филма “Тамо где сунце спава” ауторке Слађане Иванчевић

Десети међунардни фестивал документарног филма и телевизијских форми “Графест” отворен је данас у Дому куктуре …