Главна / Вести / Србија / Ковид болница у Новом Саду при крају; Вучић: Велика ствар

Ковид болница у Новом Саду при крају; Вучић: Велика ствар

У Новом Саду су у току завршни грађевински радови на новој ковид болници, који ће, како је планирано, бити окончани до краја месеца, а данас их је обишао и председник Александар Вучић.

Отварање ковид болнице на новосадском Мишелуку, која се простире на 19.500 квадрата, односно пријем пацијената, планирано је за почетак септембра.

Болница ће имати 220 кревета на интезивној и 404 кревета на полуинтезивној нези, а како је планирано, осим болничке зграде која ће имати три ламеле, имаће и кухињу, магацин, магацин апотеке, капелу, котларницу и простор за медицинске гасове уз пратеће паркинге и друге саобраћајне површине.

У самој болници ће бити и две операционе сале, ангио сала, два рендгена, два скенера, одељења са ултразвуком, ендоскопија, лабораторија, пет амбуланти и осам дијализних места.

Директорка КЦВ др Едита Стокић истакла је да ће ковид болница у Новом Саду имати банку крви, коју две претходно изграђене, у Батајници и Крушевцу, немају, што је, према њеним речима изузетно важно.

Она је пренела и да су ковид пацијенти у КЦ Војводине смештени на Инфективној клиници, али да су јуче у тој установи први пут после дужег времена премашили број слободних места, па су пацијенте које су морали да приме на болничко лечење, хоспитализовали на Клиници за рехабилитацију.

“Били смо принуђени да управо јуче отворимо једну ковид јединици на тој клиници”, рекла је др Стокић.

Председник Вучић је истакао да је градња болнице веома важна не само за Нови Сад, већ и за целу Војводину.

“Ништа нисмо урадили деценијама, све је било стало, престало да се гради.. Сада то радимо. Желим вам пуно успеха и што мање пацијената овде”, рекао је Вучић.

Вучић: Нова болница на понос свих, правимо најбоље капацитете

Председник Александар Вучић изјавио је данас, током обиласка радова на новој ковид болници у Новом Саду, трећој у Србији, да је она завршена за мање од четири месеца, на шта је поносан, али и констатовао да ковид бројке поново расту, али да је и градња такве установе начин да се прављењем нових, бољих капацитета, уз набакву вакцина, држава бори против епидемије коронавируса.

“На 15-ак дана смо од отварања нове ковд болнице у Новом Саду. Стварно сам поносан, јер за мање од четири месеца, држава ће успети да изгради велелепну болницу”, рекао је Вучић.

Додао је да ће нова болница у Новом Саду бити и нешто боља од ковид болница у Батајници и Крушевцу, јер се градећи те установе, увидело шта је још потребно, па ће, новосадска ковид болница, примера ради, имати банку крви.

“Служиће на понос свих грађана, Сбрије, Војводине, Новог Сада… То ће и Београду олакшати, јер је био велики притисак на Батајницу и друге болнице”, рекао је Вучић.

Он је изразио забринутост због раста броја инфицираних коронавирусом.

“Расте број из дана у дан, јутрос значајније расте у односу на прошлу суботу. Видећемо. Види се да тамо одакле су људи највише путовали и где је највиши стандард, најбрже напредује корона”, рекао је Вучић.

Истакао је да је ово начин да се држава томе супротстави.

“Да направимо најбоље здравство, капацитете, да држава обезбеди вакцине, да моли људе да се вакцинишу, да обезбеди најбоље болнице”, рекао је Вучић.

Приметио је да се у Србији готово ништа није градило последњих 50 година, до пре неколико година.

“Када сам дошао у Ниш, тамо је била ливада, а данас се налази један од најмодернијих клиничких центара у Југоисточној Европи. До краја ове године зарвшавамо прву фазу изградње КЦС у Београду, следеће године у потпуности. Кренуло је уклањање дела објеката КЦ Војводине. После тога креће и КЦ Крагујевца”, побројао је Вучић.

Захвалио је свима који су ангажовани на изградњи ковид болнице у Новом Саду.

“Хвала што сте брзо и одговорно урадили посао. Нисам био сигуран да ће за четири месеца све да буде готово, али то показује колико се Србија променила и колико имамо комапнија на које можемо да се ослонимо, да ће посао да ураде брзо и квалитетно. То показује и да је Србија спремна и способна да брзо одреагује на кризу”, рекао је Вучић.

Ковид болница у Новом Саду кошта 28 милиона евра, биће најбоља

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да ковид болница у Новом Саду, чија изградња се приводи крају, кошта нешто мање од 28 милиона евра, што је нешто скупље од претходне две ковид болнице, али да ће то бити најбоља болница.

Вучић је, у изјави новинарима, упитан за трошкове, пошто неки тврде да је у два наврата повећана цена интервенцијама од по милијарду и по динара, казао да је укупно све, са околним инфраструктурним радовима, кошта око 3,2 милијарди динара, нешто мање од 28 милиона евра.

То је, додаје, нешто скупље од претходне две ковид болнице.

Подсетио је да је квадрат у Батајници стајао 1.170 евра, а у Новом Саду коштаће 1.300 евра, објаснивши да је скочила цена грађевинског материјала.

„Наплаћује се у свету и брзина израде, али нама се то не наплаћује. Захвалан сам због тога извођачу и подизвођачима. Они вредно и напорно раде. Сасвим је извесно неће се обогатити. Направили су добре референце за себе за будуће пројекте“, додао је он.

Вучић је подсетио да је ковид болница много компликованији објекат од градње станова.

„Овде морате да водите рачуна о разведеним гасовима. Много је скупља градња, а има и више мокрих чворова, једна ствар што је била пропуст у Батајници, али тада нико није имао искуства. Ово ће бити најбоља болница, а добија је Нови Сад“, рекао је он.

Вучић је изразио задовољство што знамо како се гради и ради и што можемо брзо да радимо.

„Када дате 30 милиона евра једнократно, а то остане 20 година као богатство којим спасавате животе то је нешто важно. Проблем је што неки људи мисле да је нормално да буду у болници 10, 20 и 60 дана, јер су наводно платили. Платили смо просечно два дана годишње у болници. Просечна плата у Србији и осигурање плаћа два болничка дана у Србији“, указао је он.

Вучић је рекао да све остало иде на трошак државе, а за то мора да обезбеди добро стање финансија.

„Наша идеја, а верујем да ћемо до краја 2022. то моћи да спроведемо, плаћаћемо и даље, али ћемо сваком пацијенту дати рачун да зна колико нас је коштало његово лечење. Надам се да ће онда водити више рачуна и да ће знати да није ништа с неба пало“, додао је он.

Такође је указао да се не сме сметнути с ума лекари који се боре за животе људе, и да је неопходно их задржати, да морају да имају барем пристојну плату.

Вучић је истакао да Србија има нижу стопу смртности него други у региону, јер прима 12 до 14 одсто ковид пацијената на болничко лечење, а у Немачкој се прима 4 до 4,5 одсто.

„Ми преузимамо много више на државна плећа“, подвукао је он.

Казао је да је држава очекивала раст броја новозаражених због одласка грађана у земље са делта сојем.

„Суочићемо се сада са тешким последицама. То није први пут“, додао је он.

Указао је да ће се ићи и на трећу вакцину, додајући да од октобра стиже и вакцина Модерна, тако да ће грађани имати могућност да бирају између пет различитих, бесплатних цепива.

„Покажите ми земљу која је тако брзо то обавила. Али неки који не верују у своју земљу, кажу „не би Србија била најуспешнија да су вакцине добре““, рекао је он.

Ковид болница у Новом Саду, трећа у нашој земљи, намењена за лечење пацијената заражених вирусом корона са средњом и тешком клиничком сликом, почела је да се гради крајем априла.

Тада су камен темељац положили председник Вучић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Болница на Мишелуку у потпуности ће бити у функцији лечења ковид пацијената, а по окончању борбе против вируса корона, објекат ће бити у склопу Клиничког центра Војводине, биће претворен у Градску болницу.

У тој болници лечиће се Новосађани, али и житељи из целе Војводине.

У Србији је у последњих неколико недеља почео да расте број новозаражених вирусом корона, а самим тим и број хоспитализованих.

Вирус корона јуче је потврђен код још 1.072 особе, од тестираних 11.324 узорка.

Од последица заразе, према јучерашњем извештају, преминуло је шест особа, а на респираторима су 25 пацијената.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …