Главна / Друштво / У воћњаку Костића у Грачаници ове године добар род воћа

У воћњаку Костића у Грачаници ове године добар род воћа

Браћа Љубиша и Жика Kостић из Грацанице успешно се баве свим облицима пољопривредне производње,али оно по чему им нема премца у централном Kосмету је воћарство.

Гране у њиховом воћњаку пресавијене су од овогодишњег рода, а како кажу, род би био и бољи да свој данак није узела вишемесечна суша.

“Иако многи воћари кажу да је ове године род шљива лош, да има мало или ни мало шљива, ја сам генерално задовољан, у нашем воћњаку је родило, можда је то због редовне обраде, али најбитније је то да никада нисмо имали више плодова од ове године. Али, нажалост, суша је учинила своје па због ње велики број шљива опада пре времена. Тако да ће бити штете проузроковане сушом, али с обзиром на то да је воћњак пун плодова биће и користи”, истакао је Жика Костић у чијем се воћњаку, поред шљива, може наћи и остало разноврсно воће.

“Први део рода је већ продат по повољној цени, која ће касније сигурно бити и већа управо због лошег рода у другим воћнацима, у време када шљива буде спремна за прераду. Један део ће свакако завршити и у  ракијским казанима какоби се произвела квалитетна ракија по којој смо познати”, каже Костић за РТВ Грачаница.

Додаје да је воћарство исплативо, али је проблем одржати га, а највише када је година сушна као што је ова.

Костићи ове године очекују принос и до три вагона шљиве, а солидан принос очекују и од других воћарских култура.

 

 

Check Also

Молитвено сабрање поводом великог сабора у Добротину

Српска Православна парохија добротинска у Добротину позива верни народ, да на трећи дан Свете Тројице …