Главна / Друштво / Школа филмске магије у Грачаници од 22. до 27. августа

Школа филмске магије у Грачаници од 22. до 27. августа

Под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију и Министарства културе и информирасања Владе Републике Србије, Дом културе „Грачаница“ у сарадњи са „ГАРГАНТУА ФИЛМС“ из Београда организује „Школу филмске магије 7“ у Грачаници од 22. до 27. августа. Заинтересовани се могу пријавити од 18. до 22. августа у Дому културе „Грачаница“ или путем имејла.

Општи циљ Школе филмске магије” је интеграција младих у културне токове пружањем теоријских знања и практичних вештина неопходних за рад у филмској уметности и производњи. Полазници добијају прилику да на лицу места сазнају како је бити редитељ, глумац, монтажер, сценариста или продуцент. 
Током трајања радионице биће обухваћене све области стваралаштва на филму (
од сценарија, режије, глуме, камере до монтаже).

Предавачи су угледни и остварени ствараоци и аутори који своја искуства, знања и вештине желе да пренесу новим генерацијама на један брз, модеран и елоквентан начин.

Током трајања школе биће обухваћени следећи курсеви из света филмског стваралаштва:

– Продукција – Јорданчо Петковски

– Режија и сценарио – Дејан Радовановић

– Глума – Михаило Лаптошевић

– Монтажа – Марија Шарац

– Камера – Михајло Савић

– Звук – Срђан Бајски

Иако је школа отворена за све, без обзира на године, примарну циљну групу чине средњошколци. То је узраст који је најотворенији за нова сазнања и то је доба када се формирају ставови и мишљења о „лепом”. Стога, осим основне едукације наша школа усмерена је и на фомирање ставова и карактера младих, као и њихове односе према правим вредностима.

Полазници „Школе филмске магије 7“ моћи ће да бирају теме у оквиру којих ће стицати знања из филмске уметности.

Теме су:

САН ИЛИ ЈАВА – Филм је велика илузија било да за циљ има представу реалности или фантазије. Он може да као клатно осцилује између познатог и непознатог света и брише границе реалности док држи гледаоца у неизвесности: да ли је ово стварност или је плод нечије маште?

ПОТРАГА – је једна од најуниверзалнијих архетипских прича која се провлачи кроз читаву историју човечанства. У древним временима, Потрага, односно мономит, није била само прича већ и друштвена пракса која је представљала чин иницијације младог човека у зрелост: старешине би послале младог појединца у неку опасну мисију која садржи препреке које треба савладати, страхове које треба победити и, након победе, тријумфални повратак.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Десети “Графест” отворен приказивањем документарног филма “Тамо где сунце спава” ауторке Слађане Иванчевић

Десети међунардни фестивал документарног филма и телевизијских форми “Графест” отворен је данас у Дому куктуре …