Главна / Вести / Косово и Метохија / Нове антиковид мере на Косову, затварају се ноћни клубови, нема свадби

Нове антиковид мере на Косову, затварају се ноћни клубови, нема свадби

 

Министар здравља Арбен Витиа потврдио је да ће од 20. августа ноћни клубови бити затворени, као и да ће забаве, попут свадби бити забрањене и да у затворене просторије или јавни превоз неће моћи да се уђе без маске.
Косовска Влада одобрила је данас нове мере за заштиту и сузбијање пандемије Ковида-19 услед погоршања епидемиолошке ситуације, преноси Репортери.

Угоститељски објекти моћи ће да раде до 22.30 часова, а без маски није дозвољен улазак или боравак у јавним установама.

“Сви држављани који уђу на Косово, укључујући и оне са привременим или сталним боравишним дозволама на Косову и који долазе из високоризичних земаља, према службеној листи Института за јавно здравље Косова, морају да имају негативан ПЦР тест за Ковид-19, не старији од 72 часа”, наводи се у усвојеним мерама.

Из ове мере искључени су:

-Грађани који на Косово улазе или излазе авио превозом или копненим прелазима у року од три сата, под условом да на улазу потпишу изјаву да ће напустити Косово у року од три сата.
-Грађани који раде као професионални превозници (возачи), под условом да поштују протокол о међународном транспорту за заштиту од Ковида-19.
-Грађани који пролазе кроз Косово организованим превозом аутобусом или редовном међународном линијом, транзитом, који су у обавези да потпишу изјаву да ц́е напустити територију Косова у року од пет сати.
-Стране дипломате (и њихове породице) акредитоване на Косову.
-Особе које имају потврду о вакцинацији против Ковида-19.
-Особе које поседују тест серолошких антитела – ИгГ са позитивним резултатом, издат најкасније 30 дана пре доласка.
-Деца млађа од 11 година.
-Труднице су и даље изузете од обавезе физичког јављања на посао. Послодавци имају препоруку да запослени раде од куће.

Ношење маске је обавезно осим при кретању на отвореном, приликом управљања возилом у коме је само возач и највише четири особе, током трчања, вожње бициклом и вежбања.

Забрана организовања излета и групних шетњи остаје на снази.

Дозвољена су окупљања у затвореном простору (састанци, семинари, обуке), под условом да се користи 50 одсто капацитета простора, а организатор је дужан да омогући физичку дистанцу од једног метра и доказе о вакцинацији или негативном тесту учесника.

Дозвољена су окупљања на отвореном, масовна/друштвена као што су фестивали или концерти, под условом да се користи 70 одсто капацитета простора и уз доказе о вакцинацији или негативном ПЦР тесту.

Од 20. августа до 1. септембра, један од ових доказа морају имати сви запослени у предузећима, који су у директном контакту са клијентима.

Потврда о вакцинацији
ПЦР негативан тест на Ковид-19, не старији од 72 часа
Доказ да је особа прележала Ковид-19 (позитиван ПЦР тест издат не мање од 21 дан и не више од 180 дана или позитиван резултат серолошког теста на антитела ИгГ, објављен пре највише 30 дана
Негативан брзи анитигенски тест не старији од 48 часова
Одговорна лица у предузећима дужна су да именују особу која ће контролисати поседовање једног од наведених доказа.

Угоститељским објектима је дозвољено да обављају своје активности у складу са одговарајућим препорукама.

У затвореним просторима дозвољено је коришћење 50 одсто капацитета простора, а на отвореном 70.

Угоститељским службама је дозвољено да обављају своје активности према редовном распореду, у складу Законом о унутрашњој трговини и релевантним општинским прописима.

Дозвољен размак између столова је најмање један један метар, за столом је дозвољено да седе четири особе у затвореном простору, у отвореном простору до шест. Сваки сто треба да буде опремљен дезинфекционим средствима која садрже најмање 60-70 одсто алкохола.

Делатност трговачких центара дозвољена је према одговарајућим упутствима, тако да максималан број купаца у просторији буде једна особа на 8 метара квадратних и да се на улазу означи дозвољени број купаца.

Оператерима путничког друмског превоза дозвољено је да раде користећи пун капацитет седишта, под условом да особље и путници носе маску све време.

У таксију је дозвољено највише два путника.

Позориштима, библиотекама, оркестрима, галеријама, ансамблима, балету, биоскопима, омладинским центрима, музејима, културним центрима са групама или другим сличним институцијама дозвољено је да раде користећи 50 одсто простора за све активности, под условом да имају доказе вакцинацији и да су негативни на Ковид-19.

Дозвољено је организовање спортских такмичења и обука у вези са протоколима и препорукама светских организација за организовање спортских догађаја и заштитним мерама косовске Владе.

Коришћење теретана и сличне активности спроводе се тако да буде један клијент на 8 квадратних метара.

Извор: Косово онлине

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …