Главна / Вести / Косово и Метохија / “Држава Србија и Канцеларија за КиМ сваког дана су уз свој народ на Косову и Метохији”

“Држава Србија и Канцеларија за КиМ сваког дана су уз свој народ на Косову и Метохији”

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић посетио је данас Сочаницу и том приликом обишао Основну школу „Вук Караџић“ која је средствима Владе Република Србије потпуно реконструисана и представља један до стожера опстанка српског народа на овим просторима.

„Ако хоћете да дођете и видите савремен објекат и како изгледа данас у Србији модерна школа дођите у ОШ „Вук Караџић“ у Сочаници. Држава Србија уложила је 33 милиона динара за реконструкцију ове школе. Школа је дигитализована, има дигиталне табле и најсавременије компјутере, видео пројекторе, задивљен сам… Свима на понос може да служи ова основна школа“, поручио је Петковић.

Он је додао да држава Србија улаже и овде и у Лешку и Лепосавићу у реконструкцију школа и наставиће да улаже у образовање и српске институције на КиМ.

„Имамо довољно пара и имаћемо још више, а када имамо више средстава у буџету, можемо више да улажемо и у све наше институције на Косову и Метохији“, рекао је Петковић.

Према речима Драгана Радовановића, директора ОШ „Вук Караџић“ у Сочаници ово је мала школа али има изузетне резултате, два пута је награђивана Светосавском наградом Министарства просвете, четири пута великом медаљом на Међународном сајму образовања у Новом Саду.

„Велики  успех који је постигла школа је награда коју је уручила лично премијерка нашим ђацима за освојено друго место на конкурсу који је расписала Привредна комора Србије“, навео је Радовановић.

Додао је да је Србима на КиМ опстанак главни циљ и захвалио се председнику Србије Александру Вучићу, премијерки, Влади, Канцеларији за КиМ како би српски народ на КиМ био свој на своме.

Обраћајући се присутнима председник Привременог органа општине Лепосавић, Зоран Тодић рекао је да су држава Србија и Канцеларија за КиМ сваког дана уз свој народ на КиМ

„Захваљујући држави Србији успели смо да адаптирамо, реконструишемо све основне школе на територији наше Општине и фискултурне сале. То је знак да држава Србија размишља о свом народу који живи на КиМ и оно што је важно о нашој деци која похађају ове установе. Успели смо и да објекат средње Техничке школе у Лепосавићу санирамо, за потребе Пољоприведне школе гради се Ученички дом, капиталан пројекат који се ових дана приводи крају. Отварање Ученичког дома донеће и нова радна места“, поручио је Тодић.

Уз жеље за добар почетак нове школске године, Тодић је истакао да ће, захваљујући држави Србији, српски народ на КиМ снажити свој образовни систем кроз обезбеђивање што квалитетнијих услова за несметан рад и стицање нових знања.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …