Главна / Друштво / Нећемо одустати од тражења истине и правде за отете колеге , поручено на обележавању 23. годишњице од отмице двојице новинара

Нећемо одустати од тражења истине и правде за отете колеге , поручено на обележавању 23. годишњице од отмице двојице новинара

Двадест три године од нестанка новинара Ђура Славуја и Ранка Перенића на испиту истине  и правде пале су све релевантне међунардне иституције, трага о нашим колегама нема, али од тражења истине о њиховој судбини  нећемо одустати, поручено је данас са места где су последњи пут виђени отети новинари РТВ Приштина.

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић казао је да је са тог места почео суноврат и фатална бројка од седамнаест медијских радника, новинара и професионалаца који су страдали радећи свој посао.

“Кључно и основно питање је, како је могуће да после више од две деценије систем није способна да пред лице правде изведе одговорне за оно што се догодило са седамнаест новинара. Потпуно је јасно да су они који могу да прикрију, заташкају и ћуте над овим жртвама , одговорни за све. Седам пута је рушена спомен табла коју смо постављали. Али феномен је да је после сваког рушења и постављањa спомен табле било више слободе и да смо ми, сваки пут одлучили да идемо корак даље, од претраге по остацима аутомобила до било каквих информација које би помогле да сазнамо шта се десило”, рекао је Ракочевiћи и додао да је кључна реч слобода.

“Слобода која се окупља око овог споменика, слобода која и данас са спомен плоче поручује: Нећемо престати док не пронађемо ко је, зашто је и на који начин је отео наше колеге. Ко је од тернутка од пре  двадесет три године, и до дана данашњег успео зауздати  једно друштво да ћути.”

“Ово није наша прича, или прича неких људи који живе у гето срединама. Ово је прича правде и слободе и која сваки пут понавља: тражимо их и нећемо одустати од слободе и правде”, закључио је Ракочевић.

Снежана Перенић супруга отетог Ранка Перенића истакла је да је све остало исто као и ранијих година и да помака у расветљавању судбине двојице новинара нема.

“Код мене увек постоји нада, иако мала, да ће се открити починиоци овог злочина. Знам да су шансе за то мало, можда никада нећемо сазнати шта се десило са њима”, кратка је била Снежана Перенић.

Председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић указао је на то да ни након двадесет три године нису пронаћени отмичари, и истакао да су институције, међунардне и локалне, заказале када је реч о случајевима отетих и убијених медијских радника.

“Ево и данас тачно двадесет три године од отмице наших колега Ђура Славуја и Ранка Перенића стојимо у месту, када је у питању истрага и расветљавање, не само овог случаја, већ и осталих случајева убијених и отетих колега.Међународне и локалне институције су заказале, када  су у питању убијени и отети новинари. Заказали су и многи из наше професије, мислим конкретно на колеге албанце који имају већи утицај од нас српских медија. Овом приликом бих апеловао управo на њих да искористе свој утицај, и скрену пажњу јавности када су у питању убијени и отети новинари, јер је то најмање што поrодице наших отетих и убијених колега очекују, на крају крајева то је и наша обавеза према нашој професији и према правди за коју се сви залажемо”,r рекао је Будимир Ничић

Присутнима се обратила и Јелена Петковић, која је случај отмице двојице новинара Радио Приштине истраживала.

“Ми као новинари, одрадили смо све што је у нашој моћи. Аполовали смо, позивали, урадили истраживање и дошли до информација које су биле у нашем домену, на тај начин смо покушали да анимирамо и надлежне и наше колеге,

позивали на солидарност, али на жалост они који могу да помогну да се ови случајеви расветле, на све наше апеле остали су неми”, рекла је Јелена Петковић, новинарка.

Оливера Милошевић, потпредседница Удружења новинара Србије рекла је да на овом месту новинари освајају слободу сваке године, долазећи по правду.

“Сваке године долазимо по истину да сазнамо шта се догодило нашим колегама. Њих не можемо вратити, али можемо држати живом нашу намеру да се, упркос свему, открију отмичари, налогодавци, па и убице. Имамо дужност да у томе истрајавамо. Дужност имамо према малом Матији, Ранковом унуку, дужност и према свим породицама отетих и убијених колега, као и према медијској заједници. Још једном апелујем да останемо доследни инсистирању на истини и правди, ма колико она изгледала безнадежна”, истакла је Оливера Милошевић.

На месту где је постављена табла отетим новинарима, по први пут данас је присуствовао и унук Ранка Перенића, Матија, који свог деку није могао да упозна, јер је у тренутку отмице и његов отац био приближно Матијиним година.

 

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …