Главна / Друштво / Шеклер: Пандемија ће трајати краће него што се мисли

Шеклер: Пандемија ће трајати краће него што се мисли

Пандемија ковид-19 трајаће краће него што већина мисли, а вирус ће се претворити у болест са којом ћемо живети, сматра вирусолог и микробиолог у Ветеринарском институту у Краљеву Миланко Шеклер.

Доктор Шеклер је у интервјуу за данашње “Новости” рекао да ће вакцина помоћи да се добије на времену, то јест да се човек и вирус “прилагоде један другом”.

“Вирус ће још да мутира, али ће да му опада патогеност и штета коју наноси. Задржаће лаку преносивост, али ће наилазити на све више заштићених и клиничка слика болести коју изазива биће све блажа”, указује Шеклер.

Како каже, у постојећем четвртом таласу може се очекивати минимум половина новозаражених дневно од максимума који је достигнут у трећем таласу – до 4.000 нових случајева.

Шеклер истиче да организам невакцинисаног у контакту са вирсуом тек мора да научи да прави антитела, за шта су потребне недеље, док се код вакцинисаног довољан заштитни ниво антитела направи за два дана.

“Док организам невакцинисаног то научи, вирус се већ размножио. Невакцинисани су за вирус приоритет, јер прво напада најслабије, па тако тренутни број новозаражених може да се надмаши”, рекао је Шеклер.

Он је навео и да ће Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) радити анализе комбинације вакцина, додајући да су у Аргентини постигнути добри резултати након што су пацијенти након два Синофарма примили Спутњик В, а што је и он учинио.

Извор: Танјуг

Check Also

ГРАФЕСТ од 29. новембра до 1. децембра у Дому културе „Грачаница“

Десети Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ одржаће се од 29. новембра до …