Главна / Економија / Вучић: До краја године просечна плата 610 евра, Србија ће бити на врху, упркос свему

Вучић: До краја године просечна плата 610 евра, Србија ће бити на врху, упркос свему

До краја године по просечној плати престижемо Бугарску, а пензионерима обећавам да ћемо се трудити да пензије, колико је могуће, што више прате плате, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у емисији „Ћирилица“, пренео да су тајкунски медији објавили да просечна плата није довољна за просечну потрошачку корпу.

„Готово да је довољна, а некада је било потребно две и две и по просечне плате за потрошачку корпу. Само да видите како стандард Србије расте“, нагласио је он.

Истакао је да је посебно поносан на анализе међународних организација које показују да су улагања у науку у Србији увећана за чак 80 одсто, да су три пута веће него 2010.

По питању просечне плате, указао је да је, када је дошао на место премијера, Србија делила треће и четврто место са Македонијом.

„Испред нас је била Црна Гора са 500 евра просечне плате, БиХ са 372 евра, а ми смо имали 330 евра просечне плате. Сада смо ми први са 560 евра просечне плате, а Црна Гора има 520 евра, БиХ 490 евра, а затим следе Северна Македонија и Албанија“, објаснио је он.

Вучић је казао да Бугарска актуелно има просечну плату у висини од 580 евра, а да ће Србија до краја године имати просечну плату од 610 евра.

Обећао је пензионерима, такође, да ће не само 20. 000 једнократне помоћи добити, већ и да ће се држава трудити да пензије колико је могуће што више прате плате.

Пре краја године крећемо у градњу ауто-пута Београд-Зрењанин

Председник Александар Вучић најавио је да ће пре краја године почети изградња аутопута од Београда до Зрењанина, што је само један од бројних инфраструктурних пројеката који се реализују у Србији.

“Радимо седам аутопутева и брзих саобраћајница, биће их 10 до краја године, а укупно 15. То значи да је Србија потпуно испресецана новим артеријама и венама”, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Поновио је да су у току радови на деоници аутопута Кузмин-Сремска Рача, од 19,5 километара, где се увелико ради Мост на Сави, а Србија ће, каже, радити и деоницу до Бијељине, као помоћ РС.

“Радимо Фрушкогорски коридор, Нови Сад – Рума, ускоро ће кренути са постављањем шипова пред Иришки тунел. Гради се и Рума- Шабац, а почиње за мецес-два и градња брзе саобраћајнице од Лознице ка Шапцу”, рекао је Вучић.

Ради се обилазница око Београда, пут Ваљево-Лајковац, Прељина-Пожега, Моравски коридор дуг 107 километара.

Радиће се брза саобраћајница ка Пожаревцу, обнавља се комплетна Дунавска магистарала до Кладова.

Ради се, додао је, пројекат за пут Пожега – Котроман, а верује да ће до краја године бити потписан уговор за деоницу аутопута до Дуге пољане и црногорске границе, од 107 километара.

“Раде се обилазнице око Ужица, Пожеге, Горњег Милановца.. копамо тунел испод Кадињаче. Радимо пројекат ”северне хоризонтале” од Бачког брега, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Срборбана, Бецеја до Кикинде. Радиће се ”Вожд Карађорђе”, за месец дана почињемо да градимо аутопут Ниш-Плочник”, набројао је председник.

Додао је да је у претходних пет година, од 2016. до 2020. Године урађено 5.000 километара путева, локалних, регионалних и државних.

“Урадили смо 1.200 километара аутопутева и брзих саобраћајница. Жури нам се да надокнадимо све што смо пропустили, због времена санкција, али и после времена лоповлука И завтарања фабрика од 2000-их година”, рекао је Вучић.

Вучић грађанима: Гледајте резултат, Србија ће журити напред

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас грађанима да треба да гледају резултате и да ће Србија журити напред.

Упитан која му је порука грађанима, Вучић је у емисији „Цхирилица“ казао да под један неће бити некажњеног насиља у Србији.

„Под два Србија ће журити напред. Под три Србија ће сањати и даље велике снове и остваритати их. Под четири Србија ће да се бори да буде најбоља у Европи, по расту и зеленој агенди“, нагласио је он.

Вучић је казао да ће Србија бити истински демократска земља у којој ће различтити ставови моћи да се чују и у којој неће моћи да се цензуришу они који мисле другачије, као што неки цензуришу уз помоћ светских медија само што не поштују послнушничку политику.

Рекао је да му значи када путује по Србији и види на хиљаде људи, јер види да постоје људи који поштују рад, воле да се нешто добро дешава.

Међутим, рекао је да зна да ће се опозиција ујединити, пошто ће то нека невидљива рука урадити, али да актуелна власт нема резервну отаџбину и да је Србија једино за шта мора да се бори.

Што се опозиције тиче каже да неће моћи да окрече ни болнице, школе и све друго што се гради.

„Да не говорим о одржавању путева. Једном у сто година се роди прилика да оволико радите и градите. Срећан сам што се та прилика указала нама, мало због наших способности, мало због околности“, додао је он.

Србији ће бити на врху, упркос свему

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да ће Србија бити на победничком пиједасталу упркос покушајима да се то не деси.

“Србији је место у врху, када променимо однос према себи променићемо све, нема провратка у прошлост”, поручио је Вучић на ТВ Хепи коментаришући констатацију водитеља да када је год Србија успешна странци упозоравају да Србија није предвиђена да буде успесна.

Вучић је пренео и да му је један од страних представника то директно рекао.

“Разумео сам поруку, наставићу са истим понашањем”, рекао је Вучић наводећи да је поносан на све што је урађено и изграђено.

Поносан је каже, највише на дух земље и победнички менталитет.

На питање како се данас изводе уцене, да ће бити смањене стране инвестиције или путем Твитера, Вучић је рекао да њега не уцењује нико, али да постоје различити сигнали и да их препознаје.

“Ја сам политички ветеран, ја то знам, ја 24 сата зивим са тим , на сваки израз наше дрзавне непослусности према онима које наводно морате да слусате увек видите реакцију”, навео је и дода да се не може причати да то нема везе са политиком, јер наравно да има.

“Морате да мерите да не угрозите земљу и да никада висе не буде изолована, а са друге стране да штиттие своје националне и дрзавне интересе, понос и достојанство, И да Србија напредује најбрзе, као и до сада, мада није лако”, објаснио је Вучић.

Нећемо никога да молимо да се прикључи Отвореном Балкану

Иницијатива Отворени Балкан је једна фантстична идеја, која подразумева да не морамо да слушамо било кога, да сами доносимо одлуке и поштујемо наше комшије – Албанце и Бошњаке, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

“Ми више никога нећемо да јуримо и да молимо да се прикључе тој иницијативи, ако хоћете, хоћете, а ако нећете, нећете. Сви знају да је међусобна сарадња најбоља. Они који не желе да се прикључе имаће прилике да виде наше резултате, посебно када буду објашњавали својим грађанима зашто имају границе”, рекао је Вучић гостујући на Хепи телевизији.

Испричао је да се често, када телефоном разговара са премијером Албаније Еди Рамом, смеју изјавама које дају неки званичници из земаља региона оправдавајући то што не желе да се прикључе овој иницијативи.

Упитан о подршци САД тој иницијативи, Вучић је рекао да су је они од почетка подржавали, а да је ЕУ увек била уздржана.

“Ми можемо да будемо машина најбржег раста у ЕУ у будућности. Следеће године Балкан ће имати највећу стопу раста”, рекао је Вучић.

Србија је, истакао је, стратешки опредељена за ЕУ, али, додао је, морамо да живимо у међувремену.

“Велике силе треба да пустимо на миру и не треба да будемо њихови послушници, јер неке не интересује да будемо заједно и своју снагу граде на томе да увек буду против Србије. То је политика од Берлинског конгреса”, рекао је Вучић цитирајући притом изреку из родног места његовог оца, а која гласи: “Змију глади испод ње се вади”.

Упитан за Берлински процес, Вучић је рекао да ће Србија захваљујући томе имати брзу саобраћајницу од Ниша преко Прокупља до Куршумлије, што ће, како је казао, Топлицу да дигне у небеса.

Берлински процес, додао је, добио је нову форму, али је донео стабилност и безбедност.

“Не могу зато да кажем ништа против Берлинског конгреса као што никада нећу рећи ништа против Ангеле Меркел, без обзира на то што она има другачији став о Косову или о БиХ”, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …