Главна / Вести / Косово и Метохија / У манастиру Грачаница обележена храмовна слава

У манастиру Грачаница обележена храмовна слава

Поводом великог хришћанског празника и манастирске славе Успења пресвете Богородице у манастиру Грачаница одржана је света архијерејска литургија коју је, у присуству неколико стотина верника, служио владика рашко- призренски Теодосије у саслужење монаштва и свештвенства рашко – призренске Епархије.

У обраћању верницима, владика Теодосије је изразио наду и очекивање да ћемо убудуће овај, а и друге наше празнике, обележавати у много бољим условима за наш народ на Косову и Метохији.

“Данас обележавамо наш велики празник, а нарочито овде у манастиру Грачаница који обележава 700 година постојања и 700 година од упокојења њеног ктитора краља Милутина. Најлепша међу многим задужбинама краља Милутина је управо овај храм посвећен пресветој Богородици. Са надом и вером у Бога да ће нас господ и Богородица заштитити и да ћемо трајати онако како смо трајали и до сада”, рекаоје владика рашко- призренски Теодосије.

Након литургије и сечења славског колача обављен је свети причест верника који су постили Великогоспојински пост.

Велика Госпојина је и сеоска слава Грачанице, па је славље из манастирске порте настављено у домовима православних верника.

 

 

 

 

Check Also

Радио Грачаница слави 22 године рада и постојања

Радио Грачаница, која данас слави 22 година рада и постојања, почела је са радом 21.10.1999. …