Главна / Вести / Косово и Метохија / Косовска Влада одобрила нове антиковид мере

Косовска Влада одобрила нове антиковид мере

Косовска Влада одобрила је нове мере против ковида-19, које сутра ступају на снагу, а једна од главних је ограничење кретања после 22 часа, преноси Kоха.
На састанку косовски премијер Аљбин Kурти рекао је да су институције у обавези да пооштре мере како би се спречило даље ширење вируса.

“Предложили смо и одобрили мере против пандемије у односу на епидемиолошку ситуацију, водећи рачуна да одржимо однос између здравља и економије. Kада се ситуација побољша, мере се укидају, али када се ситуација погоршава приморани смо да их спроводимо”, навео је Kурти.

“Иако смо последњи у региону почели да се вакцинишемо, у августу смо неколико недеља били први са највећим просеком вакцинисаних” рекао је Kурти и позвао грађане на хитну вакцинацију.

Према новим мерама, угоститељски објекти радиће скраћено – до 22.30 часова, и то само на отвореном, а почетак нове школске године одлаже се за 13. септембар. Грађани који улазе на KиМ мораће да доставе доказ о вакцинацији, ПЦР тест урађен у последња 72 часа или серолошки тест у последњих 30 дана, без обзира на националност. У супротном, мораће да буду седам дана у изолацији.

Косовски министар здравља Арбен Витиа рекао је да је пооштравање мера било неопходно у овој ситуацији, а уколико се ситуација буде погоршавала, он не искључује могућност нових мера.

Извор: Косово онлине/ Коха диторе

Check Also

Петар Петковић: Фон Крамон покушала да од Срба са КиМ направи легитимне мете у које је дозвољено пуцати

Нескривена албанска лобисткиња Виола фон Крамон покушала је вечерас да од Срба са Косова и …