Главна / Друштво / У Грачаници одржана манифестација “Грачаничко прело” и Трећи међуопштински сајам меда

У Грачаници одржана манифестација “Грачаничко прело” и Трећи међуопштински сајам меда

У организацији Туристичке организације Грачаница и удружења пчелара “Нуклеус” на платоу у центру Грачанице одржана је духовно-културна и етно манифестација “Грачаничко прело” у оквиру које је одржан и Трећи међуопштински сајам меда и пчелињих производа.

Директорица Туристичке организације Грачаница пожелела је добродошлицу и изразила наду да ће се манифестација “Грачаничко прело” одржавати и у годинама пред нама.

“Циљ ове манифестације је да се на тренутак подсетимо свих оних духовних и традиционалних вредности, да отргнемо од заборава све оно што вековима уназад представља наш народ, традицију,обичаје и културу, све оно што су наши преци оставили нама да чувамо и преносимо будићим поколењима”, истакла је Сандра Ђокић.

Председник Удружења пчелара “Нуклеус” Младен Ђокић изразио је задовољство тиме што на трећем мађуопштинском сајму меда учествују и пчелари из осталих општина на Косову и Метохији, такође је захвалио пчеларима и институцијама на д

оприносу.

“Овом манифестацијом желимо да скренемо пажњу јавности да се просперитним областима посвети више пажње него до сада. Захваљујем се Канцеларији за Косово и Метохију, косовском управном округу,граду Приштина и општини Грачаница које су помогле организацију ове манифестације”, истакао је Ђокић.

Пчелари који су на овој манифестацији изложили своје производе јердинствени су у оцени да ни ова година није била наклоњена пчеларству и скрећу пажњу на прекомерену употребу пестицида.

“Најпотребније је смањити употребу хемије и пестицида. Нажалост, свака воћна и биљна култура се третира и по десетак пута, све се то одражава на пчеле али и на животну средину”, каже Синиша Ђорђевић, пчелар из Грачанице.

У оквиру манифестације”Грачаничко прело” одржане су узложбе домаће радиности, као и наших традиционалних јела са овог подручја.

“Овог пута смо донели оно што је припремљено у нашим радионицама од наших етно хаљина и рукотворина наших чланица. Када се у нашој општини одржава оваква манифестација то не може проћи а да ми не учествујемо. Сматрамо да сви заједно треба да покажемо шта то наша општина има, какви смо ми људи и шта то производимо”, истакла је Гордана Ђорић, председница Удружења жена “Авенија”.

“Двадесетак жена је данас са нама и припремиле су нешто од наших традиционалних јела као што су пите, пуњене паприке, пасуљ пребранац, пите са вишњама.Хтеле смо да сачувамо од заборава сва та јела која се спремају од давнина па све до данас”, каже за РТВ Грачаница Гордана Тоскић из Удружења жена “На кашику”.

Намера и жеља организатора је да ова манифестација постане традиционална и из године у годину буде све квалитетнија и садржајнија.

 

 

 

Check Also

Радио Грачаница слави 22 године рада и постојања

Радио Грачаница, која данас слави 22 година рада и постојања, почела је са радом 21.10.1999. …