Главна / Вести / Косово и Метохија / У Призрену у атријуму цркве Светог Спаса почео шести фестивал средњовековне музике “Медимус”

У Призрену у атријуму цркве Светог Спаса почео шести фестивал средњовековне музике “Медимус”

У предивном амбијенту у атријуму цркве Светог Спаса у царском граду Призрену почео је шести фестивал средљовековне музике “Медимус”, који је ове године посвећен седамстогодишњици манастира Грачаница и спомену на њеног ктитора краља Милутина, а који организују Друштво пријатеља манастира Свети Архангели и Дом културе Грачаница, под покровитељсвом Министарства културе Владе  Републике Србије.

Уметнички дирекотoр фестивала “Медимус” Дарко Карајић у обраћању окупљенима истакао је значај средњовековне музике у нашој култури, као и то да музика има моћ да спаја и уједињује људе.

Порука за многе широм света је да музика спаја и сједињује људе и да их оплемењује. Вечарас имамо доста младих музичара који су први пут у Призрену и они су одушевњени гостопримством и пре свега лепотом манастира Светих Архангела. Хвала свима”, рекао је Карајић.

Прве вечери фестивала концерте су одржали ансабл Агија из Београда и интернаионални асамбл Византика, који су својим наступом одушевили присутне.

“Поред тога што нам је велико задовољство и част што смо вечерас овде, такође смо и јако потресени кад дођемо и свирамо овако дивној публици на овом светом месту. Публика, амбијент, историја која се прожима кроз сваки

камен и обавија цео град нас оставља без текста”, рекао је Жорж Грујић из ансамбла Византика.

Посетиоци фестивала “Медимус” истичу да су им осећања помешана. Док неки фестивалу присуствују сваке године и истичу да се осећају као код своје куће, другима је пак ово први пут да су у Призрену након дуге двадесетдве године.

“Када се средњовековна музика слуша у аутентичном амбијенту средњовековља онда је догаћај употпуњен, јер је музика пола догађаја,

амбијент је она друга половина. Већ годинама из Београда долазимо и не само на фестивал, већ и другим данима посећујемо Призрен и

цркву Светог Спаса”.

“Долазим из Косовске Митровице и први пут сам на фестивалу. Први пут сам и у Призрену после 1999. године, тако да су осећања помешана, осећам тугу, али и радост што сам овде и што смо окупљени у оволиком броју”.

Другог дана фестивала, како је предвиђено, целовечерњи концерт одржаће интернационални ансамбл Медимус, чиме се завршава

овогодишњи фестивал средњовековне музике у царском граду Призрену.

“Медимус” фестивал је најзначајнија манифестација из области музичких уметности у протеклом периоду у граду Призрену.

Check Also

У Грачаници промовисана књига проф. др Стојана Секулића “Косовска хроника Томислава Секулића”

Познаваоци лика и дела Томислава Секулића имали су прилике да се, у великој сали Дома …