Главна / Вести / Косово и Метохија / Нове анти-ковид мере до 13-ог септембра

Нове анти-ковид мере до 13-ог септембра

Кризни штаб општине Грачаница обавештава јавност да од сутра ступају на снагу нове антиковид мере. Уводи се полицијски час од 22 сата до 5 ујутру, рад локала на отвореном ограничен је до 21 и 30 док су сви запослени у јавним и приватним установам од 13-ог септембра обавезни да се вакцинишу или да поседују негативан ПЦР- тест не старији од 48 сати или потврду о присуству антитела.

Од 13. септембра јавне и приватне установе требало би да раде само са основним – неопходним особљем, док се за остале раднике, чије физичко присуство није нужно, треба омогућити да раде код куће. Надређени су у обавези да одреде ко чини део основног особља, у сарадњи са запосленима. Труднице нису у обавези да раде у пословним просторијама.

Сви запослени у јавним установама и у јавним предузећима од 13-ог септембра морају испунити један од услова:

– Потврду о вакцинацији – да су потпуно вакцинисани или примили прву дозу;

– Потврду о негативном ПЦР тесту не старијем од 72 сата, или потврду да је особа прележала ковид (позитиван ПЦР тест), али која је издата не мање од 21 дана и не више од 180 дана од доласка;

– Позитиван резултат серолошког теста на антитела, издат пре највише 30 дана:

– Потврду о негативном брзом тесту, не старију од 48 сати.

МАСКЕ….

Грађани нису у обавези да носе маску током вожње, када су у возилу са ужим члановима породице, током трчања, вожње бициклом и вежбања, као и када неко једе или конзумира течност. Улаз без маски строго је забрањен у затвореним просторијама.

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ОД 22 ДО 05

Кретање је забрањено у пероду од 22.00 до 05.00 од 30. августа до 13. септембра. Мера не важи у хитним случајевима – када се иде код доктора, у куповину лекова, услед пружања медицинске помоћи или избегавања повреда или ризика од повреде. Од поштовања мере су изузети здравствени радници, обезбеђење, пружаоци јавних услуга и радова, радници који раде у ноћним сменама у предузећима која обезбеђују функционисање ланца снабдевања (транспорт робе), али под условом да су им издате дозволе од стране Пореске администрације Косова.

Забрањен рад биоскопа, музеја, одржавање концерата, прослава, венчања

Новим мерама које струпају на снагу сутра 30.августа до 13-ог септембра забрањен је рад библиотека, биоскопа, музеја, културних центара и других сличних институција. Позориштима, ансамблима… дозвољено је одржавање вежби, као и представа и наступа, али  онлине путем.

Када је реч о јавним и приватним састанцима – семинарима, радионицама, дозвољено да у затвореним просторијама буде до 30 особа, уз поштовање дистанце од 1.5 метара између особа. Ова одлука се, међутим, не односи на седнице у скупштини али у случају да окупљени имају заштитне маске и поштују меру дистанце.

На културним догађајима и окупљањима на отвореном дозвољено је присуство највише 50 људи, уз поштовање мере дистанце

Забрањен је рад ноћних клубова, одржавање фестивала, концерата, екскурзија, венчања, веридби, породичних или друштвених прослава.

Када су у питању сахране, оне су дозвољене у присуству најужих чланова породице, међутим, забрањује се одржавање пријема поводом саучешћа.

УГОСТИТЕЉСКИ ОБЈЕКТИ ДО 21.30 САМО НА ОТВОРЕНОМ

До 13-ог септембра забрањено је пружање услуга угоститељских објеката у затвореним просторијама. Рад на отвореном дозвољен је само уз коришћење 70 одсто капацитета простора и то до 21.30, док музика треба да се угаси већ у 21.00. Неопходно је омогућити поштовање мере дистанце од једног метра између муштерија за различитим столовима. На сваком столу мора стајати средство за дезинфекцију. Услуге доставе дозвољене су и након 22.00 – када ступа на снагу полицијски час, али уз дозволу претходно прибављену из Пореске администрације Косова.

Рад тржних центара је и даље дозвољен, али уз поштовање одговарајућих мера.

Све продавнице дужне су да одреде који је максимални број муштерија дозвољен у локалу на основу правила 1 особа на 8 метара квадратних и да на улазу означе који је то број.

Дозвољен је и рад угоститељских објеката при тржним центрима, али не и играоница за децу.

ПРЕВОЗНИЦИ

Превозници могу да наставе са радом, али уз коришћење 50 одсто капацитета возила, а таксисти – са највише два путника.

СПОРТСКИ ДОГАЂАЈИ

Присуство гледалаца на спортским догађајима забрањено је током такмичарских активности у затвореним просторијама, а на отвореном је дозвољено до 10 одсто капацитета објекта и уз поштовање мере дистанце. Гледаоци су такође у обавези да испуњавају један од услова који се односе на грађане који улазе на Косово, тј. – да буду вакцинисани или да имају један од тестова на коронавирус који су горе наведени.

Рад теретана, фитнес центара за и сличних објеката за индивидуалне рекреативне активности је дозвољен. Међутим, клијенти су такође у обавези да испуњавају једна од услова који се односе за грађане који улазе на Косово, тј. – да буду вакцинисани или да имају један од тестова на коронавирус који су горе наведени. Мера дистанце за теретане важи по правилу један клијент на 10 метара квадратних.

Јавне и приватне установе дужне су, као и други субјекти, да држе средства за дезинфекцију и заштитне маске на приступачним местима, на улазу у објекат.

Послодавци и институције у обавези су да укажу на правила понашања у вези са заштитом од коронавируса – постављањем информативних постера, укључујући и оне који информишу грађане – да је забрањен улазак без маске, као и да је неопходно одржавати дистанцу.

Уједно се налаже дезинфиковање и проветравање затворених просторија, али и ангажовање особе која ће надгледати да ли се поштује мера о ношењу заштитне маске.

Извор: Наша Грачаница

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …