Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић :Поразно је да се ни данас, две деценије касније, не зна судбина 1.639 лица свих националности

Петковић :Поразно је да се ни данас, две деценије касније, не зна судбина 1.639 лица свих националности

Држава Србија и српски народ и данас се, на Међународни дан несталих, са дубоким поштовањем и дужним пијететом сећају свих оних чија је судбина остала непозната након трагичних догађаја на простору бивше Југославије. Као држава смо, захваљујући председнику Александру Вучићу вратили културу сећања, да се никада не забораве и невине српске жртве, каже се у сопштењу директора Канцеларије за КиМ др Петра Петковића.

“За нас питање потраге за несталима није ни политичко, ни дневно политичко питање, није питање етничке припадности већ дубоко хумано и цивилизацијско питање чије је решавање заједнички дуг према прошлости, али и према будућности и суживоту који желимо да градимо са својим комшијама.

Поразно је да се ни данас, две деценије касније, не зна судбина 1.639 лица свих националности која су нестала током сукоба на простору Косова и Метохије. И данас, породице са болом али и надом чекају истину о њиховом страдању и могућност да своје ближње ожале на достојан начин.

Због тога никада нећемо одустати од потраге за несталима нити престати да инсистирамо да се расветли судбина сваког појединца. Нажалост, сведоци смо да приштинска страна решавању овог питања приступа једнострано, занемарујући српске жртве и српска страдања, покушавајући да и данашњи дан искористи за напад на званични Београд уместо одговора на питање када ће дозволити претрагу за несталим Србима?

Показујући одговоран однос према овом питању, каже Петковић,  званични Београд одговорио је на све захтеве Приштине и претражио укупно 22 локације. Међутим, од 10 локација на простору Косова и Метохије чију је претрагу тражио Београд на основу релевантних и утемељених сазнања да могу скривати посмртне остатке Срба несталих током сукоба на КиМ, за сада је претражена само једна. Реч је о локацији Бункер код Ђаковице у којој су нађени остаци петочлане породице Шутаковић и два члана породице Петровић.

Зато питамо данас, као што смо питали и током претходних рунди дијалога у Бриселу – када ће бити омогућена претрага преосталих девет локација и то: Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Лугово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја код Ђаковице.

Приштина и даље одбија да дозволи мешовитим комисијама да изврше претрагу ових локација, као и да се изврши идентификација посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

На тај начин се не граде заједничка будућност и помирење, због чега и на данашњи дан апелујемо на међународну заједницу, али и Приштину да покажу конструктиван приступ решавању питања судбине несталих”, каже Петковић у саопштењу.

Извор:РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …