Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници обележен Међународни дан несталих

У Грачаници обележен Међународни дан несталих

Двадесет две године након ратних сукоба на КиМ,  истина о судбини 1639 несталих лица свих националности   још увек је недоступна њиховим породицама, а са скупа одржаног у Грачаници још једном је упућен апел свим надлежним међународним и домаћим институцијама да учине све, како би истина о њиховим најмилијима коначно изашла на видело.

Туга, неизвесност, али и огорченост,  због неоткривања судбине њихових очева, браће, ујака, стричева и пријатеља, њихова су  свакодневница, истичу чланови породица киднапованих, који су се данас још једном окупили у центру Грачанице у потрази за истином.

Брат киднапованог члана екипе РТВ Приштине Ранка Перенића, који је заједно са колегом новинаром Ђуром Славујем, нестао 21. августа 1998. године на новинарском задатку, каже да му је јако тешко када за његовог брата кажу да је нестао.

“Он није нестао, он је киднапован, мој брат има име и презиме исто као и они који су га киднаповали. Моји родитељи на жалост више нису живи, отишли су не дочекавши истину о свом сину, али се надам да ћемо истину сазнати кад тад. Међународна заједница је та која је имала своје представнике овде и која је требала да нас заштити, али њих као да не занима ни данас шта је са нашим члановима породица”, каже Перенић.

Мирјана Стојановић дошла је да још једном затражим истину о судбини свог оца.

“Долазим овде сваке године и сваки пут је исто. Не могу да опишем своја осећања. Мој отац је имао 48 година, био је бубрежни болесник, никоме није наудио, али ето њега нема, а ја се сваки дан питам да ли ћу икад моћи да одем на његов гроб и исплачем се”, прича Мирјана плачним гласом.

Већ 22 године, питање где је и шта се десило са њеним супругом,  поставља и координатоор Удружења киднапованих и несталих Силвана Маринковић,  којој је 1999. године киднапован супруг.

“Двадесет две  године је од нестанка наших најмилијих, односно од киднаповања, а ми смо на почетку, једино што се ново дешава око овог случаја јесте формирање неких нових радних група и комисија, па ми ни сами не знамо колико тих организација постоји које су укључене у решавање овог питања. Наша Комисија је учинила много на откривању и ископавању гробница, где су пронађени остаци Албанаца, али иако су косовским властима дате локације где би могли бити остаци Срба који су киднапповани и нестали, на томе се и даље не ради ништа”, каже Маринковић.

Представници Црвеног крста апеловали су на родбину несталих да дају крв, како би се лакше идентификовали нестали уколико дође до откривања остатака, а са скупа у Грачаници  упућена је и порука да нестале не смемо заборавити.

На скупу је прочитано и писмо председника Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељка Одаловића, коме приштинске власти не дозвољавају улазак на КиМ.

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …