Главна / Вести / Косово и Метохија / Председник Српске листе Ракић и потпредседник Симић разговарали са помоћником генералног секретара УН-а за Европу, Азију и Америку Јенчом о актуелним темама

Председник Српске листе Ракић и потпредседник Симић разговарали са помоћником генералног секретара УН-а за Европу, Азију и Америку Јенчом о актуелним темама

Председник и потпредседник Српске листе Горан Ракић и Игор Симић састали су се данас са Мирослав Јенчом, помоћником генералног секретара за Европу, Централну Азију и Америку у Одељењу за политичка питања Уједињених нација.
На састанку одржаном у Приштини, Ракић, Симић и Јенча су разговарали на теме тренутне политичке ситуације, важности УНМИК мисије на Косову, учесталим инцидентима у којима су жртве Срби, њихова имовина или имовина СПЦ, расветљавању судбине несталих лица, одржавању предстојећих локалних избора.
Председник Ракић и потпредседник Симић су током разговора са Јенчом истакли да је велики број нерешених инцидената уперених против Срба велики проблем и да је за српски народ улога УНМИК-а значајна првенствено у смислу преношења истине о положају нашег народа кроз периодичне извештаје које шеф УНМИК подноси СБ УН о стању на терену.
”Ми смо свесни ограничених ресурса које УНМИК може да ангажује на терену у правцу заустављања инцидената , али само присуство и јавно деловање ваше мисије представљају без сумње фактор стабилности у одређеној мери.”
Истакли смо да представници Срба у институцијама имају обавезу која им је поверена од стране свог народа да раде на решавању проблема који могу да утичу на бољи квалитет живота.
”Апелујемо да искористите своја овлашћења и утицај, да охрабрите видљивије присуство и ангажовање УНМИК-а на терену, посебно у областима у којима се игноришу и нарушавају права Срба”, казали су представици СЛ.
Ракић и Симић су такође истакли да дијалог мора бити основа решавања свих проблема, јер само на тај начин резултати могу бити дугорочни и одрживи.

Check Also

Петковић: Курти изазвао сукоб на северу КиМ јер не жели да формира ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је Аљбин Курти …