Главна / Некатегоризовано / Поповић: Руске вакцине произведене на Торлаку одобрене за употребу

Поповић: Руске вакцине произведене на Торлаку одобрене за употребу

Руски Институт Гамилеја одобрио је за употребу 550.000 вакцина “Спутњик В”, које су произведене на Торлаку, до 13. августа.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је за РТС да је Институт Гамалеја синоћ одобрио употребу вакцина са Торлака, које су, каже, потпуно истог квалитета као вакцине које су произведене у Русији.

“Институт Гамилеја синоћ је одобрио за употребу 550.000 доза вакцина ‘Спутњик В’ које су произведене на Торлаку до 13. августа. Контролисано је 18 параметара по највећим светским стандардима и сви они су показали изврстан резултат – вакцине су потпуне истог квалитета као оне произедене у Русији”, рекао је Поповић и додао да је контролисано 960 узорака, по свим светским стандардима.

Како каже, вакцине су спремне за употребу.

“Имамо 550.000 вакцина (275.000 вакцина компоненте 1 и и 275.000 вакцина компонента 2) спремних за употребу овде у Србији с ознаком произведено у Србији”, наводи Поповић.

Говорећи о извозу вакцина објашњава да ће одлуку о томе донети Влада Републике Србије и председник Србије Александар Вучић.

“Ми треба да усагласимо са нашим руским партнерима у које земље ћемо извозити. Треба да добијемо од њих одобрење за извоз да се не би десило да и једни и други извозимо на иста тржишта. Али сигуран сам да ће за Републику Српску, Црну Гору, Северну Македонију, Босну и Херцеговину, за наше комшије сигурно бити ових вакцина у довољним количинама”, наводи Поповић.

До краја године планирана је производња четири милиона доза, а министар наводи да имамо капацитете за то.

“Торалак има изванредне капацитете. Ми у току септембра и октобра планирамо по производном плану који смо усагласили са нашим руским партнерима да произведемо још милион и по вакцина, а до краја године све заједно око четири милиона вакцина ‘спутњик В’ – половина компоненте 1, половина компоненте 2”, наводи Поповић.

Истиче да смо ми први у Европи који смо произвели “Спутњик В”.

Извор: РТС

Check Also

Поводом Видовдана низ спортских догађаја у Грачаници

У склопу Видовданских свечаности у Грачаници је одржан Меморијални шаховски турнир у знак сећања на …