Главна / Друштво / Рикало: Жена жени треба да буде подршка

Рикало: Жена жени треба да буде подршка

На Косову и Метохији нема довољно жена које се баве политиком и које су на руководећим местима, истакла је гостујући у Јутарњем програму Невенка Рикало, представница невладине организације „Рука руци“ , која се дуги низ година бави заштитом и промоцијом женских права на простору Косова и Метохије.

„Ми радимо на томе да подигнемо свест код жена да буду активније на местима где се доносе битне одлуке. Због тога смо организовале радионице на којима о томе причамо и учимо их како да то спроведу, како да одрже састанак, како да се изражавају и понашају на битним састанцима и интервјуима. Имамо веома паметне жене којима то  није проблем, али и оне које не умеју то да покажу због своје скромности и срамежљивости“, истакла је Рикало и додала да је због тога покренута акција да на предстојећим локалним изборима жене женама дају глас.

Рикало је истакла да је данашњи положај жена бољи у односу на неки прошли временски период, али да се још пуно треба радити на поштовању женских права и родне равноправности.

„Да би се то постигло неопходно је да се што више жена укључи и да се све заједно боримо за то, јер имамо примере врло успешних жена које су спремне да искажу своје мишљење и да се супроставе другом када је то потребно“, нагласила је Рикало.

Када је насиље у питању, Рикало је напоменула да се свест овдашњих жена по том питању мало променила, али не довољно.

„Овдашње жене знају да постоји Сигурна кућа где могу увек да дођу, а када им је потребан било какав савет позову телефоном и од наших стручних сарадника добију све неопходне информације. Да би се спречило породично насиље, неопходно је константно радити на превенцији, са којом се креће још у вртићима где се деца упознају са свим видовима насиља и науче да одмах реагују, а у све то морају бити укључени и родитељи и васпитачи. Наше удружење има сарадњу са свим овдашњим средњим школама, где се често организују едукативна предавања на ову тему“, казала је Рикало и замолила све жене које трпе неки вид насиља да што пре реагују и то пријаве.

Рикало је позвала жене да буду храбрије и активније и у политици, јер када жене могу да чувају, негују и штите своју породицу, могу са пуном пажњом да штите и све интересе своје заједнице.

 

 

Check Also

Пиано за Магдалену

Братство манастира Светих Архангела поклонио је Магдалени Савић из Батуса код Липљана дигитални пиано. Магдалена …