Главна / Регион / Устоличен митрополит црногорско-приморски Јоаникије

Устоличен митрополит црногорско-приморски Јоаникије

У манастиру Светог Петра Цетињског данас је, након свечане архијерејске литургије, устоличен митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Јоаникије је устоличен повицима “Достојан”.

Патријарх српски Порфирије је на устоличењу Јоаникија рекао да је Јоаникије изабран за митрополита црногорско-приморског.

“То је велика дужност и част доћи на трон Светог Петра Цетињског и многих светитеља до данас и после великог оца блаженопочившег митрополита Амфилохија. Нисмо дошли овде да било шта отмемо и угрозимо или не дај Боже украдемо, дошли смо да обавимо свети чин Вашег устоличења”, рекао је Порфирије.

Он је додао да је “мир овде потребнији него ишта”.

“Ви сте овде да не питате ко је ко и ком народу припада, Ви сте овде да отупљујете оштрице и спајате мостове”, казао је Порфирије.

Патријарх Порфирије цитирао је Његошев “Горски вијенац” поручујући: “Нека се над Црном Гором развеје мрак и нека засија светлост, радост и мир”.

“Нека се мир шири концентричним круговима и обасјава читаву Црну Гору”, завршио је патријарх српски обраћање устоличеном митрополиту.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је након што је устоличен у Цетињском манастиру казао да се на Цетињу могло видети доста подела које су, како каже вештачки изазване.

Он је рекаоданас да ће нам “требати доста времена да превазиђемо ове поделе”.

“Ми смо чинили све да их не буде, али требаће нам доста времена” навео је митрополит.

“Вашим доласком и диелећи забринутост показали сте велику љубав према целом народу Црне Горе” навео је Јоаникије у обраћању патријарху српском Порфирију.

“Нисам дошао да ми служе, него да служим”, рекао је Јоаникије.

У говору је поменуо претходне црногорске митрополите, са највећим нагласком на вишедеценијског митрополита Амфилохија.

Пре митрополита Јоаникија на Цетињу је устоличено 40 митрополита црногорско-приморских Српске православне цркве. За разлику од ранијих, на устоличењу данас није било народног збора, али ни политичара.

Свештеници цетињског манастира дочекали су митрополита Јоаникија омиљеном песмом претходног митрополита Амфилохија – “Јечам жела”.

Потом се из манастира три пута проломило “Достојан”.

Извор: Вијести, Т а н ј у г

Check Also

Порфирије и Јоаникије стигли у Храм у Подгорици, дочекао их Кривокапић, окупљени скандирали “владико, соколе”

Патријарх Порфирије и митрополит црногорско-приморски Јоаникије стигли су у Храм Христовог Васкрсења у Подгорици где …