Главна / Вести / Косово и Метохија / Петронијевић: У Приштини имају разлога да се прибојавају отварања архива ОВK

Петронијевић: У Приштини имају разлога да се прибојавају отварања архива ОВK

Адвокат Горан Петронијевић за Kосово онлајн наводи да га не чуди што се на Kосову “дигла толика бука” око архива ОВK, јер како наводи “имају чега и да се плаше, јер се у тим архивама налазе подаци о несталим лицима, као и злочинима које је ОВK чинила над Србима, неалбанцима и Албанцима”.
То што тврде да архиве ОВK не постоје, како каже Петровић, је познат модел понашања од раније.

“Сигурно су уништили део архива, један део је доспео у руке међународних снага, а један део су запленили наша војска и полиција. То је, сигуран сам прослеђено Специјалном суду у Хагу. Сада, да ли су међународне снаге тај део архива вратиле, копирале, то већ не знам. Оно што је битно истаћи, ОВK је желела својом структуром да имитира праву војску, да се прикаже као таква, не као терористичка банда, а имали су и пуно школованих официра из ЈНА попут Чекуа. Зна се да се у ЈНА поштовао одређени протокол, а с обзиром да је у ОВK увек било више кланова и да су држали испод јастука подаци “једни о другоме” лично мислим да у тим архивима има јако интересантних ствари”.
Петронијевић наглашава да су ОВK и “њихове терористичке активности – убиства, мучења, киднаповања, све до трговине органима, биле потпомогнуте активностима дела НАТО”.

“Уједно то је и проблем јер кад год треба да испливају сазнања о прљавим стварима ОВK испрече се они из НАТО који су сарађивали с њима, јер се у тим архивима налазе и подаци о томе шта су они радили, тако да се међусобне штите. Сада, када ће да се пробије тај зид ћутања видећемо, да се отворе сви те архиви. Ја лично нисам оптимиста, али бих и те како волео да се отворе”, навео је Петронијевић.

Извор: Косово онлине

Check Also

Осуђена посланица покрета Самоопредељења у Призрену

Основни суд у Призрену осудио је посланицу владајућег покрета Самоопредељење у косовској скупштини Јетмире Вранези …