Главна / Друштво / Лазић: Епидемиолошка ситуација неповољна, клиничка слика и код млађих пацијената јако озбиљна

Лазић: Епидемиолошка ситуација неповољна, клиничка слика и код млађих пацијената јако озбиљна

Од почетка овог месеца у српским срединама на централном Космету из дана у дан повећава се број оболелих од коронавируса, а оно што посебно забрињава је то, што је међу оболелима све више оних са тешком клиничком сликом. По речима инфектолога у овом тренутку у српским срединама на централном Космету има 30 активних случајева коронавируса, а петоро њих је хоспитализовано на инфективном одељењу КБЦ-а Приштина-Грачаница и они су, по речима директора Братислава Лазића у стабилном стању.

“Уназад нешто више од месец дана дошло је до повећања броја оболелих од вируса Ковид-19 и у последње две недеље тај број значајно расте, тако да сада већ можемо рећи да је епидемиолошка ситуација неповољна. Ради се о пацијентима свих старосних доби који се јављају на прегледе, долазе са израженом симптоматологијом, али оно што морам да кажем је да нам се јавља све већи број младих људи, тачније радно активно становништво од 20-45 година који радећи, више циркулишу кроз средину и на тај начин долазе у ситуацију да су чешће у контакту са вирусом”, каже за РТВ Грачаница дикректор КБЦ-а Приштина Братислав Лазић.

Лазић додаје да је клиничка слика и код млађих пацијената јако озбиљна, да се актуелни сој који циркулише и код нас много лакше преноси и изазива веће поремећаје у односу на претходне врсте вируса. Он упозорава на додатни опрез, јер како истиче, у суседним албанским срединама епидемија короне из дана у дан ескалира.

“По информацијама које ми имамо, код њих је епидемијска ситуација драматично лошија него што је код нас, то је свакако разлог за додатну бригу, јер ми не можемо да потпуно изолујемо једну средину од друге, тако да увек постоји ризик и управо зато инсистирамо на примену свих мера личне заштите, инсистирамо на вакцинацији свих који то до сада нису учинили”, истиче Лазић.

Оно што охрабрује је то што, према подацима службе за вакцинацију, од почетка месеца на овом подручју значајно повећан број заинтересованих за имунизацију, односно, за пријем прве дозе вакцине, а то су како кажу, углавном грађани млађе старосне доби.

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …