Главна / Друштво / Пети Међународни фестивал „Shild“ овог викенда онлајн у Грачаници

Пети Међународни фестивал „Shild“ овог викенда онлајн у Грачаници

У Грачаници ће овог викенда бити одржан пети по реду Међународни фестивал средњовековних вештина и заната „Shild“. Због актуелних епидемиолошких мера фестивал ће бити одржан онлајн, односно сва дешавања моћи ће да се прате само путем јутјуб канала и друштвених мрежа, истакао је гостијући у Јутарњем програму РТВ Грачаница председник Удружења „Ред змаја“ и организатор фестивала Бобан Петровић.

„Ово ће бити пети по реду фестивал, а због тренутне епидемиолошке ситуације приморани смо да га организујемо онлајн, што значи да неће бити отворен за посетиоце. Сви који желе да прате дешавања на фестивалу то ће моћи на нашем јутјуб каналу од суботе у 11 часова, када крећемо са првим лајв стримом“, истакао је Петровић.

Место одржавања фестивала је нови средњовековни парк у Грачаници „Ordo Dracоnis“, а током дводневног трајања биће организовано око десет радионица. Сви учесници ће поштовати све актуелне епидемиолошке мере.

„Поред радионица, које се традиционало већ годинама одржавају у оквиру фестивала, ове године имаћемо и предавање писца Марка Алексића о средњем веку и тадашњем оружју о чему је он писао. Све што радимо, дакле све радионице биће презентоване на јутјуб каналу, а касније планирамо да од тога направимо један документарни филм о самом фестивалу“, казао је Петровић.

„Shild“ фестивал и ове године је подржан од стране општине Грачаница и Министарства културе и информисања Републике Србије, а поред њих број организација које учествују у реализацији фестивала је знатно проширен и ту су поред Реда змаја тематски парк „Ordo draconis“ , затим „Бели орлови“ из Београда, Културно просветна заједница Косова и Метохије и Туристичка организације Грачанице.

Check Also

Награда за најбољу поезију “Лазар Вучковић” уручена песнику Братиславу Бати Милановићу

У оквиру песничких сусрета “Лазар Вучковић” у Дому културе у Грачаници уручена је годишња награда …