Главна / Вести / Србија / Вучић: Ердоган подржава дијалог Београда и Приштине

Вучић: Ердоган подржава дијалог Београда и Приштине

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган подржава дијалог Београда и Приштинеи верује да је важно да се дође до компромисног решења, пренео је данас председник Србије Александар Вучић након разговора са шефом турске државе у Истанбулу.

На питање да ли је на састанку било речи о односу Београда и Приштине, Вучић је новинарима рекао да су говорили и о томе, као и о целом региону.

“Важно је да председник Турске подржава дијалог и верује да је важно да се дође до компромисног решења”, рекао је Вучић,

Упитан на којим су се темама најдуже задржали, Вучић је рекао да има много заједничких економских тема, али да су говорили о политицији и ситуацији у региону.

“Када с неким разговарате више од два сата, јасно је да сте све теме покрили. Ја сам задовољан, сваки разговор са Ердоганом је увек користан. Турска је велика земља, 10 пута већа о нас…”, рекао је Вучић.

Додао је да је са турским председником разговарао и о неким стварима које не може да подели са јавности, али које су, каже, важне за нашу земљу.

Пријатељство са Турском додатна гаранција стабилности

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас у Истанбулу да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган до краја године посетити нашу земљу, те истакао да пријатељство са Турском представља додатну гаранцију за стабилност и очување мира на Западном Балкану.

Вучић је, након разговора са Ердоганом, рекао да је то био веома добар састанак, који је трајао готово два сата.

„Разговарали смо о свим важним темама, пре свега економским, о турским инвестицијама, како турске компаније изводе радове у нашој земљи, али и свим регионалним питањима и односима Србије и Турске. Од билатералних до укупних односа и о сарадњи у свим другим областима“, пренео је он.

Вучић је указао да следује седница Државног савета, што је виши ниво у односу на међувладину комисију коју имамо са другим земљама.

„До краја године уследиће званична посета Ердогана Србији и то ће бити прилика да додатно разговарамо о важним питањима за Балкан и цео регион. Турска је велика регионална сила“, подвукао је он.

Каже и да је покренуто питање бржег протокоа роба и услуга, па постоји могућност да се у наредном периоду размотри на који начин, да уз намјање могућих докумената прелазимо границе, чиме пријатељство дижемо на још виши ниво.

Навео је да трговинска размена непрестано расте, да је прошле године била на 1,30 милијарди евра, и изразио уверење да ће веоам брзо стићи до две милијарди евра.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Годишњица “Олује” – 27 година од прогона Срба из Хрватске

На данашњи дан, пре 27 година, хрватска војска је на подручју тадашње Републике Српске Крајине …