Главна / Вести / Косово и Метохија / Стано: Одмах спустити тензије између Београда и Приштине

Стано: Одмах спустити тензије између Београда и Приштине

Портпарол ЕУ, Петер Стано, позвао је Београд и Приштину да одмах спусте тензије и да се уздрже од једностраних потеза.

Он додаје да се специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак, тренутно налази у Београду где ће се у 14 часова састати се председником Вучићем, као и да се Лајчак последњих сати чуо са политичким лидерима на Косову поводом ситуације.

Стано је одговарајући на питање Танјуга о ситуацији на административним прелазима између севера КиМ и Централне Србије, поручио да је слобода кретања једна од основа ЕУ и да се од Београда и Приштине очекује да промоивишу ту слободу у региону.

”Позивамо обе стране да се уздрже од једонстраних акција и да спусте тенизе, одмах.

Такође, позивамо обе стране да свим питањима баве кроз дијалог у Бриселу и да га користе као платформу за решавање свих отворених питања које имају међусобно, укључујуци и слободу кретања и таблице”, каже Стано.

”ЕУ очекује да Косово и Србија изграде атмосферу погоду за помирење , регионалну сарадњу и добробит гарађана. То је кључно за постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума коме посредујемо и који ће омогуцити коначну нормализацију односа између Србије и Косова”, закључио је Стано.

На питање зашто ЕУ увек користи формулацију ”обе стране” када позива на уздржаност од једностраних акција, када је очигледно ко такве акције спроводи, портпарол ЕУ каже да је свака тензија настала као ”акција или реакција на нешто”.

”Кроз историју дијалога и односа Београда и Приштне видели смо међусобна оптуживања. Зато наглашавамо да се сва отворена питања решавју кроз дијалог коме посредује ЕУ и то се односи на обе стране. То је једни пут напред. У супротом биће стално конфронтација, а ми то не желимо у нашем непосредном суседству”, закључује Стано.

Извор: Танјуг

Check Also

Заплена дроге и оружја у Сувој Реци и Приштини

У одвојеним aкцијама у Сувој Реци и Приштини, заплењена је већа количина марихуане и аутоматска …