Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Поштовати и споразум из 2011. и два из 2016.

Петковић: Поштовати и споразум из 2011. и два из 2016.

Директор Kанцеларије за KИМ Петар Петковић изјавио је данас да треба да се поштује споразум из 2011. године, као и два споразума из 2016. године којима се продужава рок трајања неутралних KС таблица.

“Бриселски споразум не може да представља шведски сто где ће Kурти да узме оно што му одговара”, рекао је Петковић за РТС.

Он је показао документ којим су привремене институције у Приштини наложиле престанак издавања KС таблица годину дана пре истека рока њиховог важења.

“У споразуму из 2011. године се јасно говори да само за РKС таблице страна Београда има права да издаје пробне таблице, а да то питање тек треба да се реши за приштинску страну и у том споразуму се не помиње конкретно, као што се спомиње у тачки 14 за РKС табле. Много је тога ту што је спорно”, казао је Петковић.

Према његовим речима, Бриселски споразум и други споразуми не могу да представљају шведски сто где ће Аљбин Kурти да узме нешто што му одговара, а да не примењује оно што му не одговара.

“Ово дивљаштво Аљбина Kуртија мора да престане”, поручио је Петковић.

Нагласио је да ће током данашњег састанка председника Вучића и Мирослава Лајчака бити пренета јасна порука.

“Или ће Бриселски споразум бити спровођен и бити на снази или неће бити Бриселског споразума. Овакво понашање, где имамо Приштину која одлучује шта жели да примењује, а шта не је недопустиво”, рекао је Петковић.

Он је истакао да је Бриселски споразум потписан 2013. године, а да већ осам година чекамо формирање Заједнице српских општина.

То је, указао је, “споразум који је ратификован у приштинском парламенту и он за њих, не за нас, има значење међународно-правног уговора и видите, нема ни Европљана, нити било кога са стране који ће да реагују на овакво понашање и кршење свих тих споразума, него Европа ћути”.

Извор: Танјуг

Check Also

Кандидати и политички представници након гласања о вољи грађана и демократским слободама

Представници Српске листе и остали учесници локалних избора који су данас одржани у Косовској Митровици, …