Главна / Вести / Косово и Метохија / Остављамо Приштини неко време да промене одлуку, ако не следе мере

Остављамо Приштини неко време да промене одлуку, ако не следе мере

Председник Србије Александар Вучих рекао је данас да ће мере према Приштини Србија разматрати и у неколиико наредних дана и затим са њима изаћи.

“Желимо да покажемо добру вољу и да оставимо неко време Приштини да промене своје лоше одлуке, ако не буду желели ми ћемо доности мере у циљу заштите Србије ” рекао је Вучић после седнице Савета за националну безбедност.

Он је рекао да је о томе обавестио чланице Квинте, као и представнике ЕУ.

“Све сма им у лице рекао. Србија неће прихватати политику сврсеног чина да нечија криминална акција добије правну легализацију и легитимизацију, а насиљем можете шта хоћете, али без печата Србије”, поручио је Вучић.

Он је истакао да на физичко насиље мора да регује НАТО, а ако не реагује НАТО поручујеио је да то не значи да ће више бити погрома нашег становниства, ни Олује ни Бљеска.

Тражимо од ЕУ да за месец одговори има ли Бриселског споразума

Од Еворпске унији тражићемо у року од месец дана да нам одговори да ли Бриселски спроазум постоји или не, а и њихово ћутање биће одговор да тај споразум не  постоји, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

На конференцији за медије након седнице Савета за националну безбедност, а наводећи закључке са те седнице, истакао је да је то један од услова Србије за наставак дијалога.

“Тражићемо од представника ЕУ хитан одговор да ли Бриселски споразум постоји, када ће бити формирана Заједница српских општина, и тај одговор ћемо тражити у наредних месец дана. И њихово ћутање биће знак да Бриселски споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је суштина тог споразума и била да се формира ЗСО.

Вучић је нагласио и да је један од услова за наставак дијалога у Бриселу бити повалчење свих трупа са севера КиМ.

“Тражимо повратак на пређаншцње стање, а онда идемо у Брисел”, рекао је Вучић.

Истиче и да Србија позива ЕУ, Велику Британију и САД да утичу на Пирштину да поништи противправну пресуду Ивану Тодосијевићу.

“То сматрамо следећим могућим разлогом за велику кризу, можда највећу до сада”, рекао је Вучић.

Том пресудом су, истиче Вучић, директно прекршили Бриселски споразум, јер је у Већу судија требало да буде двојица Срба и један Албанац.

Вучић наглашава да такво Веће никада није ни било формирано.

“Или ће Приштина укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има подршу за исељавање Срба и српских породица, и у складу са тим ћемо реаговати другачије”, рекао је Вучић.

Каже и да Србија захтева да буду обезбеђене лиценце за снабдевање струје две српске компаније.

Председник је нагласио да ће у међувремену, док траје криза на северу Косова, Србија наћи начин да помогне свом народу и да ће најважнијих намирница за нормалан живот бити.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …