Главна / Друштво / Литургијом у манастиру Грачаница обележен Дан општине

Литургијом у манастиру Грачаница обележен Дан општине

Поводом великог хришћанског празника рођење Пресвете Богородице у народу познатијем као Мала Госпојина, која се од пре неколико година обележава и као крсна слава општине Грачаница, у манастиру Грачаница одржана је свечана литургија коју су служили свештеници Светислав Трајковић и Дарко Маринковић.

Председник општине Грачаница, Срђан Поповић, након служења литургије и резања славског колача у манастиру Грачаница, медијима је рекао да жали што се и ове године празник прославља под оваквим околностима.

“Нажалост, епидемиолошка ситуација нам није дозволила да ове године, као претходних, дочекамо госте, да прославу организујемо на начин који је достојан овако великом празнику као што је Мала Госпојина. Надам се да ће се наредне године створити услови за обележавање празника на прави и достојанственији начин. Данас из Грачанице шаљемо поруку да морамо бити јединствени, морамо бити солидарни у овим тешким временима, јер је то једини рецепт да останемо и опстанемо на овим просторима”, рекао је Поповић.

И мештани Грачанице, као и председник ове општине, изразили су жаљење, што због тренутне епидемиолошке ситуације овај велики празник нису могли да обележе онако како доликује.

“Као мештанки општине Грачаница и вернику,  јако ми је жао што не можемо да прославимо празник и 700-годишњицу манастира Грачаница. Али надам се, доћи ће боља времена, па ћемо поново прослављати празник онако како смо навикли. Овде у манастиру Грачаница се осећам благословеном, за мене је међу највећим светињама”, рекла је за РТВ Грачаница Мара Поповић, житељка Грачанице.

Због антиковид мера које су на снази није одржана Свечана Академија, као ни друге бројне пратеће манифестације које се традиционално одржавају поводом Мале Госпојине, крсне славе општине Грачаница.

 

 

Check Also

У српским срединама на КиМ 28 новозаражених, једна особа преминула

У српским срединама на Косову и Метохији, од 66 тестираних узорака, регистровано 28 нових случајева …