Главна / Вести / Косово и Метохија / ПКС : Одлука Приштине штети свим привредницима

ПКС : Одлука Приштине штети свим привредницима

На административном прелазу Мердаре јутрос је било више од 130 камиона, чекање је велико, јер се камиони са других прелаза преусмеравају на овај и очекујемо да ће таква ситуација потрајати још неколико дана, изјавио је Марко Мандић из Привредне коморе Србије (ПКС).

“То је велики трошак за превознике. У овом тренутку проблем је и то што је на прелазима процедура таква да возачи не могу да изађу и узму ту пробну таблицу, али очекујемо да се временом гужве смање”, рекао је Мандић за Тањуг.

Додао је да дневно у оба смера прође око 440 камиона.

Он је истакао да су ПКС и привреде региона преко Коморског инвестиционог форума Западног Балкана изразили протест против овакве одлуке власти у Приштини оцењујући да она штети свима у региону, као и европским компанијама чија роба транзитира тим путевима.

“Сматрамо да привреда у оваквим ситуацијама увек плаћа цену политичких одлука које не доносе чак ни неку политичку корист, што се показало раније на примеру такси”, оценио је Мандић који је руководилац Центра за коморски инвестициони форум при ПКС.

“Највећи део робе која је ишла доле служила је за даљу прераду или су то средства за рад, а свега трећина су готови производи који су ишли у потрошњу. Самим тим су штету трпеле српска и привреда региона, али у великој мери и косовске компаније чији извоз у Албанију је због тога опао”, рекао је Мандић.

Додао је да зато не верује да ће се овог пута поновити ситуација са таксама.

Привреда региона позива на уклањање баријера, јер овакви потези бацају сенку на напоре који се чине у склопу иницијативе Отворени Балкан за стварање закедничког регионалног тржишта.

“Нама у ПКС-у је утолико више жао, јер је идеја о регионалној сарадњи потекла током првих сусрета представника привредних кокора Србије и Косова и очекујемо да ће се страсти смирити и да ћемо наставити са изградњом заједничког тржишта, јер од тога сви имамо користи и представља незаменљив пут да сви идемо напред”, нагласио је Мандић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Кандидати и политички представници након гласања о вољи грађана и демократским слободама

Представници Српске листе и остали учесници локалних избора који су данас одржани у Косовској Митровици, …