Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Сценарио на Косову је део дугорочног плана Приштине

Дрецун: Сценарио на Косову је део дугорочног плана Приштине

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун је рекао да је “Приштина ову кризу направила са идејом да мало дуже задржи припаднике специјалних снага на административним прелазима, јер су нагомилали приличан број јединица и праве неку врсту истурених база”, преноси Пинк.

Истиче да мора да се пресече и да се каже да, или ће се спровести Бриселски споразум или не престајемо на политику свршеног чина.

Он је навео да је после седнице Савета за националну безбедност речено да се захтева да се све специјалне снаге повуку са севера и да се ситуација врати на пређашње стање, као и да полиција повуче уредбу о таблицама.

„Они су тамо распоредили значајне специјалне снаге и треба проверити информацију да ли се међу тим специјалним полицијским снагама налазе и припадници специјалних јединица такозваних косовских безбедносних снага“, рекао је Дрецун.

Како каже, појавиле су се неке информације и индикације, а то не би смело да се деси без сагласности Кфора и сагласности српског руководства на северу Косова.

„Чини ми се да је Приштина ову кризу направила са идејом да мало дуже задржи припаднике специјалних снага на административним прелазима“, рекао је Дрецун и додао да су нагомилали приличан број јединица и праве неку врсту истурених база.

Дрецун истиче да се ради о томе да покушавају да повећају присуство косовских институција на северу, као и гашење, како додаје, паралелних структура Србије.

“Ово је један дугорочан план и видећемо какве ће бити реакције западних земаља“, рекао је Дрецун.

Некадашњи председник Извршног већа Косова Зоран Анђелковић, рекао је да су таблице у другом плану и да су искоришћене за то да се РОСУ још једном појави на северу Косова.

„Они сваких пар месеци искористе неки повод да демонстрирају силу и да специјалне снаге дођу, како би створили атмосферу како је то потпуно нормално да буду ту“, рекао је Анђелковић.

Како каже, идеја за таблице је само повод за представу и стварање атмосфере у којој је нормално да они буду на северу.

„Јасно је и нашем руководству и председнику да, уколико се у једном тренутку не пресече, они неће престати“, додао је Анђелковић.

Истиче да мора да се пресече и да се каже да, или ће се спровести Бриселски споразум или не престајемо на политику свршеног чина.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Кандидати и политички представници након гласања о вољи грађана и демократским слободама

Представници Српске листе и остали учесници локалних избора који су данас одржани у Косовској Митровици, …