Главна / Вести / Косово и Метохија / Тужилаштво и одбрана бившег припадника ОВК Шаље решавају проблеме без суда

Тужилаштво и одбрана бившег припадника ОВК Шаље решавају проблеме без суда

У процесу против бившег припадника ОВК Пјетра Шаље званог Ујка (58), оптуженог за злочине у Кукешу, у Албанији 1999. године, данас је одржана трећа статусна конференција пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.

Током конференције дискутовало се о бројним процесним питањима, а на крају је судија за претходни поступак Никола Гију усменом одлуком наложио Специјализованом тужиоцу да поднесе свој претпретресни поднесак у овом случају до 28. јануара 2022. године.

Претпретресни поднесак подразумева документ у којем се појединачно наводи кривично дело против оптуженог и сви докази којима ће оно бити поткрепљено, као и листа сведока.

Тужилаштво је, за разлику од одбране, обавезно да га поднесе суду. Након овог поднеска окончава се претходни поступак и премет се прослеђује судском већу ради суђења.

На данашњој конференцији чуло се да по питању обелодањивања доказа, тужилаштво и Шаљини браниоци имају добру сарадњу и како су обе стране рекле, све проблеме решавају разговором на састанцима, што није случај у осталим предметима који се воде пред овим судом.

Због тога је судија Гију констатовао да његови налози једној или другој страни нису потребни, као што је то, на пример, учестало чини у предмету против Хашима Тачија и осталих вођа ОВК.

Због кашњења форензичких вештачења, судија је дао нови рок тужилаштву да га обелодани до 8. октобра, и истовремено упозорио тужилаштво да не може на сваке две до три недеље да уводи нове доказе у предмет пре него што му то одобри суд.

Шаља није данас присуствовао конференцији у судници, већ је пратио путем видео конференцијске везе из притворске јединице у Хагу.

Приликом првог појављивања пред судом он је негирао кривицу по оптужбама које га терете за злочине у Кукешу, наводећи да му се “оне чине смешним”.

“Нисам починио било какво кривично дело осим што сам бранио своју земљу и свој народ. Изјављујем да у потпуности нисам крив”, рекао је Шаља.

Ухапшен је 16. марта у Белгији по налогу Специјализованих већа Косова, а месец дана касније је изручен Хагу где је смештен у притворску јединицу.

Оптужницом Специјализованог Косова, која је објављена у редигованој верзији, терети се да је од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. са другим припадницима ОВК, полиције и стражарима злостављао, мучио и убијао затворенике у фабрици метала у Кукешу, у Албанији.

Заједнички циљ деловања подразумевао је произвољно затварање, сурово поступање, мучења и убиства.

Шаља се терети у четири тачке оптужнице за индивидуалну кривичну одговорност за ратне злочине “произвољно лишавање слободе”, “сурово поступање”, “мучење” и “убиство”, извршених у фабрици метала у Кукешу приближно од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999.

 

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Михајловић: Хвала Србима на Косову и Метохији

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да су локални избори на КиМ показали јединство и …