Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Курти пре акције добио зелено светло дела међународне заједнице

Дрецун: Курти пре акције добио зелено светло дела међународне заједнице

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију рекао је за РТС да је ситуација на административним прелазима иста као и претходних дана.

“С једне стране специјалци са дугим цевима онемогућавају слободно кретање људи, а с друге легитиман, демократски протест српског народа, миран протест”, изјавио је Дрецун, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Додаје да је у претходних пар дана видео злонамерна и искривљена тумачења боравка водећих људи Српске листе и општине са севера на административним прелазима, где се ишло са тврдњама да ти људи распоређују припаднике специјалних јединица.

“Постигнут је договор да би се избегло насиље и инциденти, за које би свакако већи део међународне заједнице оптужио српску страну”, наводи Дрецун.

Истиче да је Аљбин Курти, неколико дана, пре доношења одлуке, контактирао и упознао представнике неких држава, западних, са предстојећом акцијом.

“Они се нису успротивили тој акцији, укључујићи и представнике земаља Квинте. Тај део међународне заједнице знао је да се припрема акција”, додаје Дрецун.

Каже да је и за акцију знао и Кфор, што се може видети када је код Лепосавића дошло додатних 50 британских војника који су пратили ситуацију на северу КиМ и даље су тамо.

“И Еулекс је дан пре ове акције подигао борбено своје специјалне јединице, јер је знао шта ће се дешавати. Курти је очигледно имао зелено светло од неких чланица међународне заједнице да крену у ову акцију”, подвлачи Дрецун.

Додаје да је паралелно са тим на последњем, техничком састанку у Бриселу, почетком септембра њихова делегација потпуно одбила да се разговара о могућем решењу за истицање рока о примени статуса неутралних таблица.

Истиче да  “прва могућа, следећа криза и нова једнострана акција Приштине може да наступи 1. октобра, јер истиче шестомесечни рок Приштини да уведе у систем наплате електричне енергије, што може да послужи као повод”.

Забрињавајуће је, каже, и што Приштина не одустаје од распоређивања специјалних снага на северу КиМ.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …