Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Док Срби мирно протестују, припадници РОСУ изазивају инциденте

Симић: Док Срби мирно протестују, припадници РОСУ изазивају инциденте

Данас је седми дан мирних, демократских протеста Срба на северу Косова и Метохије против једностраних потеза Приштине којима се угрожава и њихово право на слободу кретања, али са свим овим специјалцима на Јарињу и Брњаку и њихова безбедност, рекао је потпредседник Српске листе Игор Симић који је данас обишао окупљене Србе на прелазу Брњак.

Он је нагласио да је „народ добро одговорио на позиве председника Вучића и председништва Српске листе да остане миран, сталожен и не наседа на провокације“.

Према његовим речима у протеклих седам дана Срби су провоцирани борбеним возилима, у општини Зубин Поток са кућа су скидане и уништаване српске заставе, уништавана је улична расвета…

„Након тога су грубо претукли тројицу Срба који су само спремали огрев за своје породице, уништавали су приватна возила која су се налазила неколико киломотара даље од места где Срби протестују, уништавали су и грађевинске машине, припадници РОСУ су уништавали возила тако што су кундацима пушака ломили стакла, мигавце, фарове, хтели су да нанесу штету имовини овог народа“, истакао је Симић.

Симић је напоменуо да Срби на све те провокације нису реаговали  и то је најважније.

Нагласио је да су припадници РОСУ у протеклих седам дана три пута пуцали из ватреног оружја што је додатно узнемирило и застрашило Србе који живе у овом делу Косова и Метохије.

Према његовим речима врхунац бахатости припадника РОСУ јесте и везивање и пропитивање момка Стефана Пантелића над којим су вршили психичко насиље без икаквог разлога.

„Ово је довољно да се постави једно просто питање – када међународни представници позивају две стране на суздржаност, које две стране. Шта то треба да ураде Срби да се Стефан не налази у свом дворишту или да Срби не паркирају возила у своја дворишта… Шта то треба да ураде Срби како припадници РОСУ не би шенлучили  и пуцали у уличну расвету…“, оценио је Симић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Петковић Вељи: Док је Вучић на челу Србије неће бити ни Мајдана ни признања Косова

Чим Приштина призива нови Мајдан у Београду, значи да чезне за оном влашћу која би …