Главна / Вести / Косово и Метохија / Стефановић: Срби на КиМ осетили подршку кроз Вучићеве потезе

Стефановић: Срби на КиМ осетили подршку кроз Вучићеве потезе

Министар одбране Небојша Стефановић оценио је данас да председник Србије Александар Вучић вуче филигрански прецизне и политички потпуно тачне потезе који користе нашем народу на Косову и Метохији и не чине штету никоме другоме.

Гостујући на ТВ Пинк, он је рекао да Србија не жели ескалацију и сукобе, али неће допустити да српски народ буде понижаван.

“Једна од кључних ствари је подршка коју је народ могао да осети од председника који мудро али одлучно води ствари”, рекао је он.

Додао је да Војска Србије није ушла на територије где по Кумановском споразуму нема право да буде.

“На терериторији централне Србије имамо право да распоређујемо јединице како мислимо да треба. Нисмо претили било коме”, рекао је он.

Истакао је да је КФОР задужен да брине о безбедности Срба која је угрожена, и понови да ће у случају ексалације те снаге имати одређено време да реагују а затим ће реаговати Србија.

Рекао је да је долазак КФОР-а на админстративне прелазе последица разговара Вучића са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Стефановић је оценио да су потези председника Србије довели до тога да нико с друге стране не размишља о најгорем сценарију.

Он је истакао да не може да каже да се о таквим сценаријима пре седам дана са приштинске стране није размишљало.

“Подизање борбене готовости у целој копненој зони безбедности дало је ефекта и охрабрило наш народ, да се неће дозволити да их било ко убија”, рекао је он.

Позивање обе стране на деескалацију он је оценио као фразе, јер је Приштина послала специјалне јединице са дугим цевима да спроведу неправо на административним прелазима.

На оцену премијера Албаније Едија Раме да је реч о театру, Стефановић је одговорио да није ни театар, нити је смешно када дођу људи са дугим цевима и транспортерима да прете Србима.

“Рама не би требало да се меша у наше унутрашње ствари у Србији”, рекао је он.

Стефановић је рекао да је као повод само формално искоришћено питање таблица које је потписао 2011. године Борко Стефановић.

Он је оценио да се без обзира на политичке разлике Албанци код ексалација по националним темама уједињују, док у Србији то није тако.

Апострофирао је Драгана Ђиласа и Вука Јеремића, и рекао да је разумљиво да се не слажу са сваким елементом политике Србије, али би требало да у данима када дође до угрожавања народа бар не отежавају позицију председника Вучића.

Истакао је да нису тачне оцене да Вучић звецка оружје, те да то виде и опозициони прваци.

Он је изразио наду да ће разговори у Бриселу помоћи да се спусте нарасле тензије, и оценио да је Приштина до сада слала поруку да их никакви разговори не занимају.

“Све се надам да ће неко разумети да разговор може да спусти тензије. Досадашње искуство је да неће хтети да разговарају о било чему”, рекао је он.

Стефановић је оценио да је Војска Србије спремна да одбрани Србе, те да је подизањем борбене готовости послат јасан сигнал.

“Војска је ту спремна да брани свој народ. Пре свега је сада један превентивни механизам и снага за одвраћање”, рекао је он.

После обиласка војске са амбасадором Русије Болцан Харченком, Стефановић је рекао да је Србија спремна да дипломата пријатељских земаља али и других и на терену покаже да не крши ниједан међународни споразум.

“Војска није ушла било где где не треба да уђе. А по налогу председника је у повишеној борбеној готовости”, рекао је он.

Предстојећи сусрет са министром одбране Словачке он је оценио као прилику за размену мишљења како би се Србија боље разумела у ЕУ.

Недавни сусрет са министром привреде Републике Српске објаснио је жељама да се настави јачање наменске, војне, индустрије која сарађује са неколико фирми из Српске међу којима је и бијељински Орао.

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …